Mikael Leksell, som är vd för Siemens Nordics och Sverige, konstaterar att ny teknik kommer att spela en allt viktigare roll för elnätet och elförsörjningen i framtiden och lyfter fram ett inspirerande exempel från vårt östra grannland. I Finland har optimeringen av industribyggnaders energiförbrukning med hjälp av virtuella kraftverk blivit en allt viktigare del av balanseringen av elnätet. Det gör att fossila bränslen till stor del kan undvikas.
Ett virtuellt kraftverk möjliggör inte bara energieffektivisering i byggnader utan integrerar även lokal produktion, lagringssystem och laddning av elbilar i en digital lösning som bidrar till att stabilisera elnätet vid behov.
Ett exempel är köpcentret Sello i Esbo, Finlands näst största stad. Där används mjukvara för virtuella kraftverk för att hantera efterfrågan på el och fjärrvärme. Det innebär att fastigheten kan anpassa sin elförbrukning efter elnätets behov – mot ersättning.
– Sello är ett utmärkt exempel på digitaliseringens förmåga att lösa verkliga problem i den digitala världen och främja miljöansvarig industriverksamhet i Norden, säger Mikael Leksell, vd för Siemens Nordics och Sverige.
Konkurrensfördel för de nordiska företagen
Enligt honom finns det en utmärkt grund för att påskynda regionens digitalisering i det nordiska industriella samarbetets långa historia – och i företagens förmåga att anamma tekniska förändringar.
– I Sverige har vi till exempel en lång tradition av samarbete mellan företag på nordisk nivå. Vi har sett betydande branscher, som skogsbolag, förnya sig. Utifrån denna förmåga till förändring och innovation har vi goda möjligheter att skapa ny konkurrenskraft i Norden, bedömer Mikael Leksell.
Siemens Xcelerator är en plattform med kompatibla teknologier och ett ekosystem för digital transformation i företag. Det tar bort hinder för dataanvändning och digitalisering inom och mellan företag.
– Siemens har 120 fabriker över hela världen. Vi har kunder i över 200 länder och vi vet vilka frågor inom digital transformation som är centrala när vi går mot den industriella metaversen, säger han.
Metaverse beskriver en virtuell verklighet där användare kan kommunicera och interagera både med varandra och med den digitala miljön.
Nytt kundvärde från metaverse
Siemens synsätt är att metaverse för industrin kommer att innebära nästa steg i utvecklingen av konkurrenskraft och hållbarhet – genom det kan till exempel en fabriks produktionsprocesser eller underhåll styras i en virtuell miljö genom digitala tvillingar.
Det senare konceptet är en virtuell kopia av en fysisk enhet, process eller system. Den simulerar och övervakar driften och hälsan hos sin fysiska motsvarighet i realtid.
Ett spännande nordiskt exempel på den här typen av samarbete är en batterifabrik i Norge, där visionen om det industriella metaversen blivit verklighet i ett samarbete mellan Siemens och amerikanska NVIDIA.
– Batterifabriken är ett bra exempel på den industriella metaversen. Det visar att en digital tvilling inte bara är en avancerad version av 3D-modellering, utan en simulering som kontinuerligt reagerar på och lär sig av förändringar i den fysiska världen, säger han.
Att lösa verkliga problem i den digitala världen
Enligt honom kan kombinationen av lokal industri och Siemens globala partners – som AWS, Microsoft och NVIDIA – i ett och samma ekosystem ge snabba och skalbara digitala konkurrenskrafts- och produktivitetssprång.
– Förutom en plattform med kompatibla teknologier är Siemens Xcelerator också ett ekosystem där företag av olika storlekar kan dela idéer och ‘best practice’. Det gör det möjligt att lösa vår tids största utmaningar i industriell skala, säger han.
Mikael Leksell konstaterar att kärnteknologierna i den industriella metaversen, som digitala tvillingar, är byggda på molnplattformar.
– Tänk på potentialen för värdeskapande för slutkunden när vi lär AI att styra fabriken och optimera produktionen. Det minskar miljöpåverkan från produktionen, snabbar upp ledtiderna och förbättrar kvaliteten på slutprodukterna. När data från produktanvändning samlas in i realtid till den digitala tvillingen överförs effekterna av datadriven produktutveckling till slutkunden och vår miljö i realtid.
Fördelar för alla
Något som ofta bromsar branschens digitala transformation är så kallade silos – som isolerar data och förhindrar att den utnyttjas fullt ut. Traditionellt har industriell automation och produktionsutrustning varit knuten till en specifik leverantör och ett specifikt system. Det gör att data inte flödar lika effektivt genom organisationen.
Men att demontera silos är inte bara en teknisk fråga, det kräver också ett närmare samarbete i partnernätverk och mellan människor, konstaterar Mikael Leksell.
– I den digitala transformationen kan vi tidigare ha fokuserat för mycket på själva tekniken. Minst lika stor – om inte mer – vikt bör läggas vid att utveckla människors förmåga och samarbete.
Siemens anser att snabbare digital transformation i miljöer med flera leverantörer kräver inte bara kompatibla och cybersäkra lösningar och teknikstandarder, utan också fler partnerskap.
– Tiden för slutna ekosystem med ett dominerande företag är förbi. Endast ekosystem som bygger på jämlikhet och öppet informationsutbyte och som drar nytta av nätverkseffekter kommer att lyckas, understryker Mikael Leksell och fortsätter:
– Alla företag i vårt ekosystem, från små till stora, från lokala till globala, kan dra nytta av det. Vi tror att 1+1 är lika med 3 tack vare nätverkseffekten. På så sätt ser vi Siemens Xcelerator som en inkörsport som ska accelerera den nordiska industrin mot metaversen och ge mervärde till våra slutkunder.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och inte en artikel av hufvudstadsbladet