– Vi flaggar de här sakerna och försöker sätta press på plattformarna för att se till att de tas bort, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggande handläggare på polisens nationella bedrägericentral.
Det har gått några år sedan de första rapporterna om bedrägerier med falska Swish-appar dök upp, enligt Mauritzson.
“Just nu handlar det om ett begränsat antal falska appar. Vi arbetar aktivt med att stänga ner den typ av sociala mediekonton och sajter som sprider falska nyheter”, skriver Swish i ett mejlsvar på frågor från TT.
“De dyker upp på olika ställen”
Bedragarna tenderar att slå till i trånga situationer. Det är lättare att lyckas med bluffen om den som ska få en utbetalning är stressad och har svårt att kontrollera om utbetalningen faktiskt har skett, enligt Mauritzson.
– Ungefär som på restauranger eller på festivaler. Där det är mycket folk, säger hon.
Förra helgen anmäldes Swish-bedrägeri i Varberg. Men det finns inga geografiska mönster i de anmälningar polisen får in.
– Det dyker upp på olika platser i landet, säger Mauritzson.
Hon känner inte till någon pågående utredning av misstänkta tillverkare av de falska apparna och tillägger att det är svårt att komma åt de som faktiskt använder apparna för bedrägeri.
– De som uppvisar falsk betalning kan vara svåra att spåra eftersom vi inte har några digitala spår.
Även privatpersoner kan drabbas
Privatpersoner kan också drabbas när en köpare av något måste betala med Swish, varnar Mauritzson:
– Det kan vara svårt att se och avgöra om det är en falsk app bara genom att titta på betalarens skärm. Därför är det väldigt viktigt att se till att pengarna kommer in på ditt konto. Det är vad du bör leta efter.
– Annars finns risken att det är en falsk app, något som ser ut som Swish.
Swish råder även användare att inte lita på bilder på köparens mobiltelefon. Kolla istället om pengarna verkligen har kommit in på ditt eget konto, är meddelandet.
“Verksamheten kan bekräfta mottagen betalning endast genom att använda Swish-företagsappen, ha Swish integrerad i kassan eller kontrollera bankkontot”, skriver Jenny Ragnartz på Swish-ägaren Getswishs kommunikationsavdelning till TT.