Svenska kor kan inte ersätta Amazonas regnskog – hufvudstadsbladet



5f584f65 5e6f 4c74 98d0 e66c23789774

Emma Rung, vd för KRAV, försvarar skolmjölken med att svenska betesmarker har lika många växtarter per kvadratmeter som Amazonas regnskog. Detta är inte bara en absurd jämförelse utan också missvisande. Enligt Greenpeace är det mest effektiva vi kan göra för att rädda Amazonas att gå över till en växtbaserad kost – det vill säga att undvika komjölk, vars produktion bidrar till avskogning genom att importera kraftfoder från regnskogen.

Amazonas är inte bara världens största regnskogen men också den mest artrika, ofta kallad “jordens lungor”. Det spelar en avgörande roll för att stabilisera klimatet. Att likställa Amazonas med svenska betesmarker är att minska dess betydelse. Dessutom orsakar kornas avföring övergödning av Östersjön. Ett område som är 1,5 gånger större än Danmark lider av syrebrist på grund av utsläpp från djurindustrin. Årligen orsakar 23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar enorma utsläpp av kväve och fosfor från djurgödsel.

Rung hävdar att svenska mjölkkor är klimatsmarta i jämförelse med inrikes transporter som står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Detta är en märklig parallell. Skolkök kan inte påverka transportsektorn, men de kan välja att servera skolfrukt istället för skolmjölk och införa en växtbaserad kost som standard. Detta skulle ha en direkt positiv effekt på både miljön och barnens hälsa.

När det kommer till näring argumentera Rung som mellanmjölk ger 14 procent av barnens dagliga proteinbehov. Men enligt Livsmedelsverket får nästan alla i sig tillräckligt med protein eftersom det finns i nästan all mat och att det är lika gott att äta enligt tallriksmodellen om man äter växtbaserat.

En banbrytande rapport från The Lancet Planetary Health Commission, publicerad den 11 september 2024, understryker det akuta behovet av en global övergång till en växtbaserad kost. Rapporten belyser hur vår höga konsumtion av animaliska produkter orsakar allvarliga miljöproblem: avskogning, förlust av biologisk mångfald, överexploatering av vattenresurser och massiva utsläpp av växthusgaser.

Det är vilseledande och oansvarigt att jämföra svenska betesmarker med Amazonas regnskog när det gäller biologisk mångfald och miljöpåverkan. Istället för skolmjölk borde regeringen använda EU:s stöd till skolfrukt och uppmuntra skolor att servera växtbaserad kost. Detta skulle inte bara gynna miljön utan också förbättra barns hälsa.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideell tankesmedja Hållbart Matsystem

Lämna ett svar