Ett av huvudargumenten vi lyfter fram är att det inte finns något krav på att gäster faktiskt måste beställa och äta mat för att dricka alkohol. Därmed uppnås inte det önskade skyddet mot överkonsumtion. Samtidigt skapar regeln stora kostnader för företagare, framför allt för mindre företag och nischade barer som ölkaféer och vinbarer. Även krögare som vill anpassa sitt utbud under till exempel festivaler hamnar i kläm. Dessa verksamheter, vars fokus inte ligger på matservering, lider av onödiga utgifter för kök och matutbud som inte bidrar till deras affärsmodell.
Detta skapar en osäker och inkonsekvent rättsprocess…
Slutsatsen är att livsmedelskravet bör avskaffas. Genom att slopa detta förlegade krav kan företagare spara kostnader, fler företag etableras och på sikt kan skatteintäkterna öka. Samhället skulle inte drabbas av en ökning av alkoholrelaterade problem, eftersom andra föreskrifter, som redan finns i alkohollagen, är tillräckliga för att upprätthålla ordning och nykterhet på serveringsställen.
Det är hög tid att ge entreprenörer inom krog- och restaurangbranschen friheten att själva bestämma om de vill servera mat eller inte och på så sätt sänka trösklarna för att fler affärsmodeller och idéer ska blomstra.
Johan Södergren
regionchef Företagarna Mellansverige
Anki Wallberg
ordförande Företagarna Kumla-Hallsberg-Laxå
Gunilla Pöchhacker
ordförande Företagarna Bergslagen