Avskaffa matkravet – hufvudstadsbladet



e8ce7910 9216 44c0 bab9 6e8737d6dc39

I vår senaste rapport “Matkravet” är det tydligt att kravet på matservering i samband med alkoholförsäljning är både dyrt och ologiskt. Det hjälper inte heller att minska berusningsnivån bland gästerna, vilket var dess ursprungliga syfte. Lösningen är lika enkel som självklar: avskaffa matkravet!

Ett av huvudargumenten vi lyfter fram är att det inte finns något krav på att gäster faktiskt måste beställa och äta mat för att dricka alkohol. Därmed uppnås inte det önskade skyddet mot överkonsumtion. Samtidigt skapar regeln stora kostnader för företagare, framför allt för mindre företag och nischade barer som ölkaféer och vinbarer. Även krögare som vill anpassa sitt utbud under till exempel festivaler hamnar i kläm. Dessa verksamheter, vars fokus inte ligger på matservering, lider av onödiga utgifter för kök och matutbud som inte bidrar till deras affärsmodell.

Detta skapar en osäker och inkonsekvent rättsprocess…

Det finns också godtycke i hur kravet tillämpas, där kommuner tolkar lagen på många olika sätt. Minimikravet är tre rätter, utan krav på efterrätt. Men flera kommuner kräver både förrätter, huvudrätter och efterrätter på menyn, ofta fördelade efter någon formel där 3-5-3 verkar vara en av de vanligare. I högsta skalan handlar det om kommunala krav på fler än 12 rätter. Detta skapar en osäker och inkonsekvent rättsprocess, där företagare ställs inför olika krav beroende på var de befinner sig i landet.

Slutsatsen är att livsmedelskravet bör avskaffas. Genom att slopa detta förlegade krav kan företagare spara kostnader, fler företag etableras och på sikt kan skatteintäkterna öka. Samhället skulle inte drabbas av en ökning av alkoholrelaterade problem, eftersom andra föreskrifter, som redan finns i alkohollagen, är tillräckliga för att upprätthålla ordning och nykterhet på serveringsställen.

Det är hög tid att ge entreprenörer inom krog- och restaurangbranschen friheten att själva bestämma om de vill servera mat eller inte och på så sätt sänka trösklarna för att fler affärsmodeller och idéer ska blomstra.

Johan Södergren

regionchef Företagarna Mellansverige

Anki Wallberg

ordförande Företagarna Kumla-Hallsberg-Laxå

Gunilla Pöchhacker

ordförande Företagarna Bergslagen

Lämna ett svar