Swedbanks ex-vd Birgitte Bonnesen överklagar till HD


Sex tips för att säkra din BRF:s ekonomi: “Tänk som ett företag”

7d2ab499 21b0 444c 9796 457b8ae480c9.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0
Höga räntor, inflation och fluktuerande energipriser har drabbat ekonomin brett. Många bostadsrättsföreningar har också haft det tufft. Men enligt Elin Rydbäck, Riksbyggens specialist på ekonomistyrning, finns det flera sätt att ta kontroll över föreningens ekonomi.

– Det är verkligen inte för sent att börja nu – tvärtom, säger hon.

Extern länk: Så kan Riksbyggen underlätta ekonomin i din BRF

Att sitta i en BRF-styrelse har varit mer utmanande än vanligt de senaste åren. Räntorna har stigit, elpriserna har varit volatila och de generella kostnadsökningarna har märkts i allt från städkontraktet till hissanropet. Dessutom kan de lokala hyresgästerna ha haft problem med att betala en hyra som föreningen egentligen skulle behöva höja.

– Ingen har nog missat att det varit särskilt tufft för många av Sveriges bostadsrättsföreningar de senaste två åren. Nu har läget stabiliserats något i takt med att inflationen har fallit och räntorna också börjat falla, säger Elin Rydbäck.

Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomistyrning.
Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomistyrning.

Hög tid att börja nu

Enligt SCB har den genomsnittliga utlåningsräntan till svenska bostadsrättsföreningar mer än fördubblats på mindre än två år. Och även om räntetoppen nu verkar ha nåtts eller passerats sitter många föreningar med fasta lån med räntor på klart högre nivåer än för några år sedan.

– Med andra ord kommer kostnaderna att fortsätta öka de kommande åren, framför allt räntekostnaderna om man har lån som ska omförhandlas. För de föreningar som inte redan har tagit ett långsiktigt grepp om sin ekonomiska planering är det hög tid att börja. Men det är verkligen inte för sent, tvärtom är det här arbetet extra värdefullt just nu.

Riksbyggen sköter ekonomiförvaltningen för närmare 3 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Enligt Elin Rydbäck har dessa föreningar överlag stått starkt i turbulensen. Och det beror på att de har jobbat väldigt långsiktigt med ekonomin.

– En bostadsrättsförening är på många sätt som vilket företag som helst. Föreningen har utgifter och intäkter och ska planera hållbart och långsiktigt. I de föreningar som vi förvaltar arbetar vi för en långsiktigt hållbar ekonomi på flera olika sätt. Detta resulterade i att många stod stabila under den mer turbulenta tiden och har kommit ur det med fortsatt god ekonomi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning

Extern länk: Här är Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta ditt lokalkontor

a646a76f ec71 4b76 ad67 885829c069e4.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.772989h:h;*,*&crop=w:0

Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar