Gräl mellan Storbritannien och Grekland om antika skulpturer


Det är frågan som har förgiftat förhållandet mellan London och Aten ända sedan början av 1800-talet.
Sedan lät Lord Elgin, brittisk ambassadör i Osmanska riket, demontera en stor mängd marmorskulpturer från Parthenontemplet och andra byggnader på Akropolisklippan i Aten. De hamnade så småningom på British Museum i London, där de ställs ut än i dag under namnet “Elgin Marbles”
Grekland har krävt, sedan 1835, att Parthenon-skulpturerna ska återlämnas till Aten. Storbritannien hävdar lika bestämt att de hör hemma i London. För 60 år sedan antogs en särskild lag som uttryckligen förbjuder deras återvändande.

För att visa sig orubblig i skulpturfrågan har blivit ett måste för seniora politiker i båda länderna.
Så det var logiskt att Mitsotakis skulle nämna det under sitt besök i London den här veckan. Så fort han landade på söndagen sa han till BBC att skulpturerna “i princip var stulna” och jämförde placeringen av den berömda frisen i London med att “klippa Mona Lisa i två delar”.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak svarade genom att ställa in ett planerat möte med Mitsotakis i hans residens på Downing Street 10. Varpå Mitsotakis reagerade med “irritation och missnöje” – ovanligt hårda ord mellan två allierade länder.

I Storbritannien har frågan om de grekiska marmorskulpturerna blivit en inrikespolitisk het potatis.

Foto: TT

Det säger källor nära Sunak till BBC den grekiska sidan hade lovat att Mitsotakis inte skulle ta upp skulpturerna under sitt besök i London. Vilket låter osannolikt – eftersom att nämna dem är nästan nödvändigt för Mitsotakis av inrikespolitiska skäl.
Mötet var dock planerat ske utan någon presskonferens efteråt, eftersom frågor om skulpturerna då oundvikligen hade kommit upp.
För även i Storbritannien är denna fråga en inrikespolitisk het potatis.
Sunak och hans regering anser att skulpturerna hör hemma i British Museum, punkt. De gillar att framställa oppositionsledaren, Labours Keir Starmer, som någon som är beredd att ge upp och dela ut dem.
Starmer, som hade ett möte med Mitsotakis i måndags, är säkert något mer öppen för att “Elgin Marbles” ska lånas ut till Aten. Men han är inte redo att ändra lagen som förbjuder dem att flyttas ut permanent.

Labour, som leder brett i opinionsmätningar inför nästa års val, försöker naturligtvis också dra nytta av det inställda mötet på Downing Street:
“Att slåss med en NATO-allierad för några rubrikers skull visar hur svag Rishi Sunak är”, säger en talesman för partiet till BBC.
Ingen lösning på problemet är i sikte. British Museum har föreslagit att vissa skulpturer skulle kunna lånas ut till Aten, medan andra antika föremål lånas ut till London.

Kopior i gips på Akropolismuseet i Aten markerar skulpturerna vars original finns i London.

Foto: TT

Men det är svårt att föreställa sig att den grekiska sidan går med på detta. Och på den brittiska sidan fruktar många att skulpturerna, om de lånas ut, aldrig kommer att återlämnas.
En tredjedel av Parthenon-skulpturerna visas på Akropolismuseet i Aten. Verken som Lord Elgin en gång monterade är märkta med ämnen eller kopior i gips.

Fakta.Skulpturerna är 2 500 år gamla

Parthenonskulpturerna är dekorationer och skulpturer från Parthenontemplet på Akropolisklippan i Aten, inklusive en fris som ursprungligen var 160 meter lång.

Skulpturerna skapades mellan 447 och 432 f.Kr.

Mellan 1801 och 1805 demonterades en stor del av skulpturerna på order av den brittiske diplomaten Lord Elgin, som var ambassadör i Osmanska riket (till vilket Aten då hörde).

Den officiella grekiska ståndpunkten, sedan 1835, är att detta var en stöld. Den brittiska ståndpunkten är att Lord Elgin hade tillstånd från de osmanska myndigheterna att ta ner skulpturerna.

Elgins samling såldes 1816 till den brittiska regeringen och är därefter inrymd i British Museum som en del av den permanenta utställningen där. Ungefär en tredjedel av dekorationerna finns kvar i Aten, där de har ställts ut på Akropolismuseet sedan 2009.

Läs mer:
Sunak: Parthenonfrisen stannar i London

Lämna ett svar