Visum eller eTA: Vad gäller för svenskar som vill resa till Kanada?


Idag presenterar vi en gästartikel

Att resa till Kanada är ett populärt val för många svenskar, oavsett om det är för att uppleva landets storslagna natur, besöka pulserande städer som Toronto eller Vancouver, uppleva sport i världsklass eller besöka vänner och familj.

Men innan du packar dina väskor är det viktigt att känna till de nödvändiga resehandlingarna. Om du är osäker på vad som gäller för din resa kan det vara bra att kontrollera dina krav via visanet.se för att få hjälp och information om de senaste reglerna och ansökningsprocesserna.

Att vara förberedd och ha alla nödvändiga resedokument i ordning kommer att göra din resa till Kanada både smidigare och roligare.

buildings 2297210 1280

Visum till Kanada för svenskar

Normalt sett behövs inget traditionellt visum till Kanada för att svenskar ska besöka Kanada för kortare vistelser. Om resan är kortare än sex månader och syftet är turism, tjänsteresor eller transit gäller istället en annan typ av resehandling, en så kallad eTA till Kanada.

Detta system är en förenkling för många, men det betyder inte att man kan resa utan att ha något slags godkännande. Även om svenskar inte behöver ett traditionellt visum till Kanada för korta besök, måste de ändå ansöka om ett eTA (Electronic Travel Authorization), som är ett elektroniskt resetillstånd kopplat till ditt pass.

Vad är ETA?

ETA till Kanada är ett digitalt system som introducerats av kanadensiska regeringen för att förenkla inresan för medborgare från viseringsfria länder, som Sverige. Detta system fungerar på samma sätt som det amerikanska ESTA-programmet och tillåter myndigheterna att kontrollera resenärer innan de anländer till Kanada. eTA-applikationen görs enkelt online och processen är både snabb och smidig.

FlyCruis Banner png.png

När din eTA-ansökan har godkänts är den giltig i upp till fem år eller tills ditt pass går ut, beroende på vad som inträffar först. Det betyder att om du har en godkänd eTA kan du resa till Kanada flera gånger under denna period utan att behöva ansöka igen. Det är dock viktigt att notera att en godkänd eTA inte garanterar att du får komma in i Kanada – det slutgiltiga beslutet tas alltid av gränskontrollen när du anländer.

river 5765785 1280

Hur ansöker man om en eTA?

Att ansöka om en eTA till Kanada är en relativt enkel process och kan göras online på bara några minuter genom att följa stegen nedan:

  1. Gå till den officiella eTA-applikationswebbplatsen och var noga med att se till att du använder pålitliga tjänster för att säkerställa att processen går korrekt.
  2. Fyll i ansökningsformuläret med personuppgifter som namn, födelsedatum, passnummer och annan nödvändig information.
  3. Betala ansökningsavgiften, som för närvarande är cirka 7 CAD (kanadensiska dollar).
  4. Vänta på ditt godkännande, vilket vanligtvis kommer inom några minuter till några timmar. I vissa fall kan det ta upp till några dagar om ytterligare dokumentation eller granskning behövs.

När du har godkänt din eTA är den kopplad till ditt pass, vilket innebär att du inte behöver ha med dig några fysiska dokument för att bevisa din rätt att resa till Kanada.

Behöver alla en eTA för att komma in i Kanada?

Det är viktigt att förstå att a visum till Kanada eta gäller endast personer som reser in i Kanada med flyg. Om du anländer med bil eller båt (inklusive kryssningsfartyg) behöver du ingen eTA, men du måste ändå uppfylla kraven för inresa, såsom ett giltigt pass och andra relevanta dokument. Förutom turism täcker eTA även affärsresor och transit genom Kanada. Men om du planerar att studera eller arbeta i Kanada kan du behöva visum till Kanada beroende på längden och syftet med din vistelse.

När krävs visum för Kanada?

För längre vistelser eller särskilda ändamål, som att arbeta, studera eller delta i längre utbytesprogram, krävs ofta visum till Kanada. Denna ansökningsprocess är mer omfattande än eTA och innebär att du måste lämna mer detaljerad information och eventuellt delta i en intervju på kanadensiska ambassaden.

mountain 4331689 1280
Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar