Vadå döende, du ser ju inte ens sjuk ut – hufvudstadsbladet


Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De två ministrarna från Örebro, Johan Pehrson (L) och Elisabeth Svantesson (M), ombeds ta upp frågan om vad som är palliativ vård med sin ansvariga ministerkollega.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jesper Ahlin Marceta

Det här, eller en variant av det, hör jag ibland. Och faktum är att jag inte mår särskilt dålig, även om min ork är något begränsad av den kroniska (obotliga) sjukdom jag har drabbats av. Ändå är jag inskriven i palliativ vård (vård i livets slutskede). De är visserligen tydliga med att det inte behöver betyda att slutet är nära. Tvärtom kan det ta ganska många år.

Annons

Det är såklart bra att de tar hand om symtomlindring och ser till att jag får den vård och hjälp jag behöver, men att som en som mår relativt bra trots vissa begränsningar klassas som döende så känns det helt galet. Jag skulle därför önska att det fanns olika nivåer inom palliativ vård så att det stämmer mer överens med hur man faktiskt mår.

Annons

I det stadiet jag är i skulle det kunna kallas “kronisk”, vilket det är, och sedan ska det finnas ytterligare en eller två nivåer innan man klassas som “palliativ”, dvs döende. Jag vill därför uppmana Johan Pehrson och Elisabeth Svantesson att ta upp frågan till sin ministerkollega med ansvar för sjukvård och äldrefrågor att snarast utreda detta!

Sjuk men inte döende (ännu)

f964e092 9e46 42bb 9b3f 3d91cbfac96c

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jesper Ahlin Marceta

02bf11af 99f2 45b9 9bbc 8e87a53eb8ab

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Pontus Lundahl/TT

Lämna ett svar