Allmännyttan har upphört – hufvudstadsbladet



3dcb9397 04bd 47e5 bed4 c3eb8b3be96a

Tack Anders Hedlund för ditt bidrag i NA den 9 oktober! Du är både påläst och kunnig.

Det verkar som att beslutsfattarna har glömt att de finns där för oss. Gäller de flesta kommuner. Det som förr kallades “det gemensamma bästa” verkar inte längre existera. Då hade kommunerna något som hette självkostnadspris, det vill säga taxorna motsvarade kostnaderna för det verksamheten levererade.

Sedan kom eran då kommunerna skulle bli företagare och jag måste säga att de som ska driva verksamheten är usla affärsmän. De kan inte skriva bra och tydliga avtal, titta bara på vattenreservoaren Lyra. Anställningsavtal med högre tjänstemän, som köps ut på löpande band. Sluta med de överenskommelserna! De producerar uppenbarligen inte bättre människor på jobbet.

Så till Öbo, det som började som “grunden”. Hyrorna hölls på en acceptabel nivå. Jag har svårt att förstå hur Öbo kan leverera utdelning till kommunen när de inte har några medel för renoveringar utan måste sälja fastigheter. Andra företag, på den privata marknaden, ger inte utdelning utan ber aktieägarna om bidrag. Den vd:n kan väl inte ha gjort ett så bra jobb trots de generösa förmånerna?

Jag bor inte med Öbo vill jag meddela.

Regionen är inte bättre. De verkar inte vilja driva vårdcentraler där, men de går ut på den privata marknaden. Det är fortfarande regionen som betalar. Förstår de inte det? Hur ska den privata marknaden kunna gå med vinst medan regionen inte klarar det, det är en 10 000-kronorsfråga.

Jag får ta bussarna en annan gång.

Reed Weasel

Örebro

Lämna ett svar