En ny tandvårdsreform blir verklighet – hufvudstadsbladet



1c2ac984 9401 40f0 899d 701fd125491e

Nu står vi inför lidande vid dörren: vi gör tandvård billigare för dem som behöver det mest.

I decennier har tandhälsan i Sverige förbättrats. Samtidigt finns det brister med dagens tandvårdssystem. Friska munnar prioriteras framför de som har störst behov.

Åldrande och många års slitage på tänderna i kombination med den påverkan som sjukdomar och mediciner har på tänder och munhälsa gör att seniorer drabbas av problem med tänder och munhälsa. Dålig tandhälsa ökar också risken för andra riskfyllda hälsokomplikationer, till exempel undernäring.

Från 2026 avsätts 3,4 miljarder kronor årligen för reformen.

I dagens tandvårdssystem stiger kostnaderna för tandvården för de äldsta och sjukaste. Individer tvingas välja mellan en hållbar ekonomi och livsviktig hälsa.

Detta är oacceptabelt. Avgörande tandvård ska inte vara en plånboksfråga.

Därför lagar Liberalerna nu hålen i svensk tandvård. Vi stärker högkostnadstäckningen för tandvård för alla över 67 i den nya budgetpropositionen för 2025, så att fler äldre kan få den tandvård de behöver. Tandvårdskostnader och administrativt krångel måste minska för dem med de högsta riskerna, behoven och kostnaderna. Från 2026 avsätts 3,4 miljarder kronor årligen för reformen.

Vår tandvårdsreform ska göra tandvården billigare och mer tillgänglig för en av de grupper i samhället som behöver den mest. Att ha en god tandhälsa och därmed undvika undernäring och sjukdom ska inte behöva prioriteras.

Utöver detta förbättrar vi möjligheten att utesluta oseriösa och kriminella aktörer från tandvården. Patientsäkerheten måste stå i fokus. Människor som söker vård för sin munhälsa ska inte utnyttjas. De ska kunna vara helt säkra på att den vård de söker och får är pålitlig och funktionell.

Vår modernisering av tandvårdsfinansiering är en viktig investering. Människor som tappat tänder är sjukare än andra och behöver hög prioritet. I slutändan handlar det om att leva livet, hela livet. Som invånare ska vi veta att hjälpen finns när behoven ökar. Ingen av oss ska behöva leva med eller dö av dåliga tänder. Vi borde alla ha en anledning att le och vi borde ha råd med det leendet.

Lina Nordquist (L)

Riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson

Wilhelm Sundman (L)

oppositionsråd, Region Örebro län (L)

Lämna ett svar