Stora vinländer som Italien, Australien och Argentina har tagit upp produktionen något under året, men ligger fortfarande på nivåer långt under det normala. För Frankrike och Chile har det gått sämre.
I Spanien är skörden av druvorna som används till Rioja-vinet sämre än bottenåret 2002, rapporterar tv-kanalen Antena3.
Ett stort problem är svampen botrytis som gynnas av regn och höga temperaturer och orsakar röta. Jordskred utlösta av intensiva regn har också påverkat skörden.
Dessutom har druvornas mognadsprocess förändrats drastiskt. Om det tidigare tog 20 dagar mognar den nu på bara åtta eller nio dagar, vilket gör att skörden måste ske snabbare.
“2021 började jag skörda den 7 september, men jag minns att jag skördade med mina morföräldrar den 12 oktober. Det är en skillnad på sex veckor”, säger vinodlaren Bequer Prieto till tv-kanalen Antena3.
Fast det är normalt att produktionen går upp och ner, den har varit ganska konstant mellan 250 och 300 miljoner hektoliter de senaste 30 åren, säger OIV:s ordförande John Barker till nyhetsbyrån AFP. Nu har väderomslag drabbat hela produktionen hårt.
“En avgörande faktor har varit att den geografiska spridningen tidigare bidragit till att balansera riskerna på global nivå. Därför är det talande att den globala produktionen förra året föll under botten av intervallet.”
LÄS MER: Regn ger hopp om billigare olja