Höjd alkoholskatt – en nyckel till starkare statsfinanser och ett tryggare Sverige – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

IOGT-NTO är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation och folkrörelse. Vår verksamhet vilar på en sober grund och syftar till att stärka demokrati och solidaritet. Vi utmanar normen – att alla vuxna dricker alkohol!

Öppna bilden i helskärmsläge

En höjd alkoholskatt är en viktig åtgärd för att stärka Sveriges statsfinanser och minska de stora samhällskostnaderna som alkoholens skadeverkningar orsakar samtidigt som vi kan förebygga brott och våld i nära relationer. Genom att minska alkoholkonsumtionen skapas inte bara ett tryggare och mer jämställt samhälle utan vi frigör också utrymme för att sänka andra skatter – till exempel inkomstskatt – vilket skulle gynna både individens frihet och folkhälsa genom ökad ekonomisk trygghet och möjlighet till bättre livsstilar.

Som kristdemokrater ser vi alkoholens negativa effekter som en rättvisa. Det är de mest utsatta som får betala det högsta priset; kvinnor som utsätts för våld i hemmet, barn som växer upp i dysfunktionella familjer och personer med missbruksproblem. Genom att minska alkoholkonsumtionen skapar vi ett mer jämställt samhälle, där färre människor kommer till skada och får sina liv förstörda av alkohol.

Annons

Annons

Alkoholrelaterat våld påverkar hela samhället, från vård och socialtjänst till rättsväsendet och arbetsmarknaden. En högre alkoholskatt skulle bidra till att minska det lidande som alkoholens skadliga effekter orsakar, samtidigt som man bygger ett starkare samhälle där fler kan känna sig trygga.

För samhället i stort är detta en investering som kan generera stora besparingar på sikt.

En studie från Systembolaget visar att alkohol kostar det svenska samhället 103 miljarder kronor (2019) årligen. Dessa kostnader inkluderar sjukvård, produktionsbortfall, kriminalitet och sociala insatser. Alkohol skapar ett omfattande lidande för många individer och deras familjer, för många barn får en klump i magen på grund av föräldrarnas alkoholkonsumtion. Är mamma fortfarande full idag när jag kommer hem från skolan?

Finansministern gör ett viktigt jobb för att hålla de svenska statsfinanserna starka och här kan ökade skatteintäkter från alkoholbranschen bidra samtidigt som alkoholkonsumtionen minskar, vilket i sin tur leder till minskade kostnader för sjukvård, rättsväsende och socialt tjänster.

För samhället som helhet är detta en investering som kan generera stora besparingar på lång sikt. De direkta intäkterna från höjd alkoholskatt kan användas till att stärka vård, skola och omsorg samtidigt som vi på sikt minskar trycket på sjukvård och polis. Men självklart kan man också sänka skatten på sådant som gynnar en positiv samhällsutveckling.

Annons

En aspekt som ofta förblir osynlig i debatten är alkoholens koppling till brott och våld i nära relationer. En stor del av våldet i hemmet sker under påverkan av alkohol. Forskning visar att alkohol är inblandat i upp till 70 procent av våldsbrotten mot kvinnor i nära relationer. Alkohol begränsar friheten och dess beståndsdelar måste minskas för att ge dessa kvinnor och deras barn frihet från alkoholens konsekvenser.

Annons

En höjd alkoholskatt är inte bara logiskt, det är också en moralisk nödvändighet.

Alkohol har dessutom en stark koppling till annan kriminalitet, såsom misshandel och sexuella övergrepp. Detta skapar inte bara stora kostnader för rättsväsendet utan innebär också ökad otrygghet för alla medborgare.

En höjd alkoholskatt är inte bara logiskt, det är också en moralisk nödvändighet. Forskning visar tydligt att högre alkoholskatter leder till minskad konsumtion, och därmed minskade kostnader för sjukvård och kriminalitet. Det är dags för Sverige att ta nästa steg i kampen mot alkoholens skadeverkningar och göra en satsning som både stärker statsfinanserna och bygger ett tryggare samhälle.

Finansminister Elisabeth Svantesson har en möjlighet att genomföra en reform som både kan minska kostnaderna för alkoholens skadeverkningar och ge staten ökade intäkter.

Vi kan inte längre bortse från alkoholens inverkan på vårt samhälle. Med mod och ansvar kan vi skapa ett starkare, hälsosammare och tryggare Sverige genom höjda alkoholskatter – för alla.

Magnus Lagergren

verksam inom Kristdemokraterna och nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, Örebro

Maria Fälth

aktiv i Kristdemokraterna och nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, Upplands Väsby

Lämna ett svar