Misstänkta gängmän gripna i Norge – koppling till Sverige


  • Misstänkta gängmedlemmar gripna i Norge – anknytning till Sverige

    19 personer har gripits i ett omfattande tillslag mot misstänkt gängkriminalitet i södra Norge, rapporterar NRK.

    Några av de gripna ska ha kopplingar till Sverige.

    I norska tidningar beskrivs tisdagens samordnade tillslag i Agder som det största i sitt slag någonsin i länet. Enligt tidningen Fædrelandsvennen deltog mellan 50 och 100 poliser.

    De gripna tros vara en del av, eller kopplade till, organiserade kriminella nätverk och misstänks för grovt narkotikabrott.

    Enligt åklagare Terje Skaar har vapen, kontanter och en “inte obetydlig” mängd narkotika beslagtagits under insatsen.

    Alla 19 gripna är män över 18 år, rapporterar NRK. Tolv av dem har begärts häktade.

    Fler gripanden kan inte uteslutas, sa polisen vid en presskonferens. De säger sig ha kännedom om 25 organiserade kriminella gäng i Agder.

    – mån

Senaste nyheterna

  • Klart: Tuchel tar över England

    Förra året fick Thomas Tuchel sparken från Bundesligajätten Bayern München.

    Nu har han hittat ett nytt jobb: tysken tar över Englands landslag

    51-åringen – som bland annat tränat Premier League-klubben Chelsea – börjar sitt jobb den 1 januari 2025, med sikte på VM-slutspelet 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

    Jag är väldigt stolt över att ha fått äran att leda det engelska laget, säger han till fotbollsförbundets hemsida.

    “Att få chansen att representera England är ett stort privilegium. Möjligheten att arbeta med denna speciella och begåvade grupp av spelare är mycket spännande.”

    Tuchel ersätter Gareth Southgate som slutade efter EM i somras.

  • Farligt föremål i Växjö var vasst – två greps

    Två män greps i samband med upptäckten av ett misstänkt farligt föremål i Växjö på tisdagskvällen, rapporterar SVT Småland.

    Enligt polisen var föremålet vasst och utreds nu av Nationella bombskyddet.

    – Det var ett explosivt föremål, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson till SVT.

    Ett område norr om Sandsbro i Växjö kommun spärrades av på tisdagskvällen. Avspärrningarna hävdes så fort bombskyddet stod klart på platsen. (TT)

  • LVMH faller – lägre efterfrågan på lyx i Kina

    Det franska lyxkonglomeratet LVMH backar på Parisbörsen. Kvartalsrapporten var en besvikelse.

    Som mest är LVMH:s aktie ner 7,5 procent på morgonen. Hittills i år har bolagets aktie fallit med runt 20 procent.

    Nedgången kommer efter att en kvartalsrapport som släpptes på tisdagskvällen som visade att försäljningen i bolagets viktigaste kategori, lyxmode och väskor, minskade med 5 procent. Det är den värsta siffran sedan andra kvartalet 2020, mitt under pandemin.

    Enligt Bloombergs sammanställning hade analytikerna istället räknat med en svag försäljningsökning.

    Enligt företaget är en förklaring en nedgång i lyxkonsumtionen i Kina. I regionen som inkluderar Kina minskade försäljningen med 16 procent under kvartalet.

    LVMH har bland annat Louis Vuitton, Christian Dior, Kenzo, Fendi och Marc Jacobs i sin modeportfölj. Utöver det äger företaget allt från hotell till sprittillverkare.

    Företaget ägs av en av världens rikaste personer, fransmannen Bernard Arnault.

  • Många döda i Nigeria – tankbil exploderade

    Ett stort antal människor har dött sedan en tankbil exploderade i norra Nigeria.

    Myndigheterna har ännu inte bekräftat dödssiffran, men den turkiska delstaten Anatolien rapporterar minst 90 döda och 50 skadade. I sociala medier finns dock uppgifter om runt 150 döda och flera hundra skadade.

    Ögonvittnen beskriver i lokala medier hur branden från explosioner snabbt utvecklades till ett enormt inferno.

    Explosionen i Majia i delstaten Jigawa ska ha skett sent på tisdagskvällen. (TT)

  • Trots ett miljardlyft – fortfarande tufft för kommunerna

    Från ett miljardunderskott till en klar förbättring. Nästa år väntas landets kommuner och regioner göra en sammanlagd vinst på 28 miljarder kronor.

    På sina håll är läget dock fortfarande kritiskt, enligt SKR:s ekonomiska rapport.

    Den ekonomiska situationen för Sveriges kommuner och regioner har varit en stor politisk fråga de senaste åren då stigande inflation och ökade utgifter pressat verksamheten hårt.

    År 2024 väntas kommunsektorn göra det sämsta ekonomiska resultatet på 2000-talet – med ett underskott på 8 miljarder.

    Men nu väntas en rejäl förbättring för sektorn. Inte bara för att regeringen gav sektorn 7,5 miljarder kronor i höstbudgeten. Den lägre inflationen gör att kommunernas pensionskostnader minskar rejält de kommande åren, detsamma gäller för regionerna, enligt kommunsektorns intresseorganisation SKR.

    Läs mer här.

  • Chokladkakor återkallade – fel innehåll

    Fazer återkallar choklad. Arkivbild.

    Fazer återkallar choklad. Arkivbild. Foto: Maja Suslin /TT

    Fazer återkallar chokladkakor, meddelade företaget i ett pressmeddelande. Återkallelsen gäller “ett begränsat parti” av Karl Fazer Orange Crook 145 gram.

    “Produkten innehåller Karl Fazer Tutti Frutti chokladkaka istället för Orange Crookant. Tutti Frutti-dragéerna i chokladkakan innehåller små mängder modifierad vetestärkelse, som är ett allergen”, skriver Fazer.

    Återkallelsen gäller choklad med bäst före-datum 28 maj 2025 som förpackats mellan 19:00 och 20:09.

  • Tusentals bankkonton läckte i hackerattack

    Över 10 000 kunder på företagets Medley sim- och gymanläggningar i Finspång och Ljungsbro har fått sina personuppgifter publicerade på darknet efter en hackerattack. I över 2 000 fall har även bankkontonummer läckt ut, rapporterar P4 Östergötland och P4 Värmland.

    Uppgifterna kommer från Medleys tidigare anläggning i Finspång och den nuvarande i Ljungsbro. Det handlar om namn, personuppgifter och i vissa fall bankkontonummer från verksamheten sedan snart 20 år tillbaka.

    I slutet av september upptäcktes att en hackergrupp tagit sig in i företaget Infracoms system och stulit stora mängder data.

    Infracom vägrade betala lösen och informationen publicerades sedan på darknet. Hur stort läckan är eller om andra företag är drabbade vill Infracom inte uppge, rapporterar P4 Östergötland och P4 Värmland. (TT)

  • NHL-stjärnans hamburgerkedja i kris

    Hamburgerkedjan Brödernas har ansökt om rekonstruktion, skriver företaget i ett pressmeddelande.

    Brödernas har ett 70-tal restauranger över hela landet och 500 anställda. Trots krisen kommer restaurangerna att hålla öppet som vanligt tills vidare, enligt företaget.

    Syftet med rekonstruktionen är enligt pressmeddelandet att “säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet”.

    Bolaget skriver att de senaste åren med pandemin och stark inflation i kombination med hyreshöjningar har förändrat förutsättningarna för både Brödernas och restaurangbranschen i stort.

    “Trots omfattande åtgärder för att möta dessa utmaningar, inklusive avyttring av olönsamma restauranger, omförhandling av leverantörsavtal, effektivisering av bemanningen och lansering av ett lojalitetsprogram, har den ekonomiska situationen tyvärr blivit ohållbar för oss”, säger Brödernas vd Richard Forsshéll i en kommentar.

    Hamburgerkedjan grundades 2017 av bröderna Joakim och Jonas Wiklander. Bland ägarna finns även svenska NHL-spelaren Mika Zibanejad och hans bror Monir Kalgoum.

  • Brå: Exponeringen för bedrägerier har ökat

    Andelen som uppger att de blivit utsatta för sexualbrott har minskat samtidigt som exponeringen för säljfusk har ökat. Det visar Brottsförebyggande rådets nya trygghetsundersökning.

    Det sker också en minskning av andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig åt mellan olika grupper. (TT)

    Läs mer här.

  • Coops vd lämnar sin post

    Marie Nygren lämnar sin post som vd för livsmedelsjätten Coop Sverige.

    “Det har varit en fantastisk resa med stora förändringar och förskjutningar. När jag började som vd för KF startade vi strukturförändringen som gör att alla butiker idag ägs av de 26 konsumentföreningarna”, säger Marie Nygren i ett pressmeddelande.

    Marie Nygren lämnar den 15 november 2024. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern

Lämna ett svar