Över 300 Northvolt-tjänstemän sägs upp


  • Över 300 Northvolt-anställda är uppsagda

    Över 300 anställda sägs upp från Northvolt i Skellefteå, rapporterar Echo.

    Uppsägningarna är en del av det tidigare beskedet från Northvolt. Siffran för hur många tjänstemän som sägs upp är nu klar sedan förhandlingarna mellan arbetsgivaren och tjänstemannasidan avslutats.

    Enligt Sveriges Radio kommer även tjänstemän som är anställda i Stockholm och Västerås att bli av med jobbet.

Senaste nyheterna

  • Giftiga “blå drakar” på turistön – varna för simning

    Myndigheterna i Granadilla de Abona på Teneriffa varnar turister och lokalbefolkning för att bada vid två stränder i samhället El Médano på öns sydöstra kust.

    Råden kommer efter att exemplar av den violetta snäckan, även kallad blå drake, har hittats i området. Ryggradslösa djuret är litet, vanligtvis bara några centimeter långt, men har ett kraftfullt gift som kan orsaka kraftig hudirritation och allergiska reaktioner.

    “Vi rekommenderar därför att du undviker stranden och följer myndigheternas råd”, skriver kommunen på Facebook.

    Violsnäckan flyter på havsytan och livnär sig ofta på andra stora organismer, som blåsmaneter och vindseglare.

  • Svensk gripen med handgranater – nya misstänkta

    Ytterligare två danska medborgare, en 22-åring och en 26-åring, misstänks för inblandning i en händelse där en svensk man tidigare suttit häktad för innehav av två handgranater.

    Det var den 13 augusti som en 25-årig svensk man greps med handgranater i Tingbjerg-området i Köpenhamn. Han greps dagen efter och är förutom granatinnehavet även misstänkt för en planerad explosion i Köpenhamn, som misslyckades eftersom han greps av polisen.

    Sedan tidigare sitter totalt fyra häktade för misstänkt inblandning. Förutom den svenske 25-åringen finns två danska gängmedlemmar, 41 och 25 år, samt en 16-årig svensk pojke. (TT)

  • Gästhus i brand – “hela fastigheten påverkades”

    En brand startade på ett värdshus i Borgafjäll i Dorotea kommun på onsdagsmorgonen. Efter timmars släckning slog räddningstjänsten fast att huset inte gick att rädda.

    – Den har sprungit iväg nu, mer eller mindre hela fastigheten är brandpåverkad, sa Jörgen Eriksson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till VK.

    Vid lunchtid på onsdagen fanns räddningstjänstresurser, från tre olika stationer, fortfarande på platsen.

    – Man jobbar med att begränsa spridningen och säkra omgivande byggnader så att huset kan brinna ner kontrollerat, meddelade en operatör vid räddningstjänsten.

    Enligt polisen startade branden i källaren.

    Det finns inga rapporter om några personskador. (TT)

  • 18 års fängelse för hämndskjutning i Malmö

    En man döms till 18 års fängelse för mordförsök efter att ha skjutit en annan man i nacken och ryggen på nära håll utanför köpcentret Mobilia i Malmö i höstas.

    Mannen som blev skjuten hade blivit lurad till platsen och tog sig dit i tron ​​att någon ville köpa narkotika av honom, skriver Sydsvenskan. Motivet till skottlossningen ska ha varit hämnd för att en kvinna blivit misshandlad.

    Kvinnan döms till fem år och två månaders fängelse för medhjälp till mordförsök och flera andra brott. Enligt tidningen ingår de två dömda i samma kriminella nätverk.

  • Pojke som sköt i skolan kopplat till gängmiljö

    En 15-årig pojke som misstänks ha skjutit sin klasskamrat på Trångsundsskolan söder om Stockholm i september kan kopplas till gängmiljön.

    Pojken är även misstänkt för förberedelse till mord dagarna före skottlossningen den 4 september. Det handlar om en annan händelse än skottlossningen på skolan, och kan kopplas till gängkriminalitet, enligt åklagare Kajsa Lindberg.

    – Ja, det kan man säga, att det är inom ett kriminellt sammanhang, säger hon.

    Pojken har suttit häktad sedan mordförsöket på skolan, men på onsdagen hävdes häktet. Han kommer istället att placeras på ett Sis-hem, säger Lindberg.

    – Jag har bedömt att socialtjänsten har kunnat erbjuda annan betryggande trygghet än häktning.

    Klasskamraten som sköts på skolan klarade sig utan bestående skador.

  • Klart: Tuchel tar över England

    Förra året fick Thomas Tuchel sparken från Bundesligajätten Bayern München.

    Nu har han hittat ett nytt jobb: tysken tar över Englands landslag

    51-åringen – som bland annat tränat Premier League-klubben Chelsea – börjar sitt jobb den 1 januari 2025, med sikte på VM-slutspelet 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

    Jag är väldigt stolt över att ha fått äran att leda det engelska laget, säger han till fotbollsförbundets hemsida.

    “Att få chansen att representera England är ett stort privilegium. Möjligheten att arbeta med denna speciella och begåvade grupp av spelare är mycket spännande.”

    Tuchel ersätter Gareth Southgate som slutade efter EM i somras.

  • Farligt föremål i Växjö var vasst – två greps

    Två män greps i samband med upptäckten av ett misstänkt farligt föremål i Växjö på tisdagskvällen, rapporterar SVT Småland.

    Enligt polisen var föremålet vasst och utreds nu av Nationella bombskyddet.

    – Det var ett explosivt föremål, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson till SVT.

    Ett område norr om Sandsbro i Växjö kommun spärrades av på tisdagskvällen. Avspärrningarna hävdes så fort bombskyddet stod klart på platsen. (TT)

  • 19 greps efter större tillslag i Norge

    I ett historiskt stort tillslag har norsk polis gripit 19 personer i södra Norge med misstänkta kopplingar till gängkriminalitet, rapporterar NRK.

    I norska tidningar beskrivs tisdagens samordnade tillslag i Agder som det största i sitt slag någonsin i länet. Enligt tidningen Fædrelandsvennen deltog mellan 50 och 100 poliser.

    De gripna tros vara en del av, eller kopplade till, organiserade kriminella nätverk och misstänks för grovt narkotikabrott.

    Enligt åklagare Terje Skaar har vapen, kontanter och en “inte obetydlig” mängd narkotika beslagtagits under insatsen.

    Alla 19 gripna är män över 18 år, rapporterar NRK. Tolv av dem har begärts häktade.

    Läs mer här.

    I en tidigare version fanns uppgifter om gripna personer med anknytning till Sverige. Enligt norsk polis finns det inga svenska kopplingar i det aktuella tillslaget.

  • LVMH faller – lägre efterfrågan på lyx i Kina

    Det franska lyxkonglomeratet LVMH backar på Parisbörsen. Kvartalsrapporten var en besvikelse.

    Som mest är LVMH:s aktie ner 7,5 procent på morgonen. Hittills i år har bolagets aktie fallit med runt 20 procent.

    Nedgången kommer efter att en kvartalsrapport som släpptes på tisdagskvällen som visade att försäljningen i bolagets viktigaste kategori, lyxmode och väskor, minskade med 5 procent. Det är den värsta siffran sedan andra kvartalet 2020, mitt under pandemin.

    Enligt Bloombergs sammanställning hade analytikerna istället räknat med en svag försäljningsökning.

    Enligt företaget är en förklaring en nedgång i lyxkonsumtionen i Kina. I regionen som inkluderar Kina minskade försäljningen med 16 procent under kvartalet.

    LVMH har bland annat Louis Vuitton, Christian Dior, Kenzo, Fendi och Marc Jacobs i sin modeportfölj. Utöver det äger företaget allt från hotell till sprittillverkare.

    Företaget ägs av en av världens rikaste personer, fransmannen Bernard Arnault.

  • Tankbil exploderade – nästan 100 döda i inferno

    Minst 94 människor har dött sedan en tankbil exploderade i norra Nigeria, uppger lokal polis.

    Olyckan ska ha inträffat när föraren tappade kontrollen över tankbilen och kraschade.

    Enligt polisen har ytterligare ett 50-tal skadats, men siffrorna tros stiga. I sociala medier finns uppgifter om betydligt fler döda och skadade.

    Många av offren ska ha försökt samla upp läckt bränsle efter tankkraschen när explosionen inträffade. Ögonvittnen beskriver i lokala medier hur branden snabbt utvecklades till ett enormt inferno.

    – Människor samlades runt olycksplatsen, därav så många offer, sa polisens talesperson Lawan Shi’isu Adam till Nigerias statliga nyhetsbyrå Nan.

    Explosionen i Majia i delstaten Jigawa, nära gränsen till grannlandet Niger, inträffade sent på tisdagskvällen. En massbegravning kommer att hållas på onsdag. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern

Lämna ett svar