Organisationer i Ludvika manifesterar mot fattigdom – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Torsdagen den 17 oktober går för andra året i rad Verdandi Minerva, FN-föreningen, Hyresgästföreningen, Röda Korset och Rädda Barnen i Ludvika samman för att genomföra en demonstration på FN:s internationella dag för utrotning. av fattigdom.

Alla har rätt att leva ett drägligt liv!

Vi vet att många barnfamiljer har stora problem med att klara sig! Att inte kunna köpa mat varje dag, behöva låna pengar av släkt och bekanta för att kunna betala de mest nödvändiga utgifterna för att klara av vardagen är oerhört slitsamt och slitsamt. Det är barnen som drabbas hårdast. När föräldrar inte har råd att köpa mat går man hungrig till skolan. När man inte har råd att betala resan i skolan måste barnet stanna hemma och skylla på någon annan anledning till att man inte kan delta. De senaste åren har hyreshöjningarna nått höga nivåer, vilket gör att när du inte längre har råd att betala hyran kan du plötsligt stå utan din egen bostad. Ingen, allra minst barn, ska behöva uppleva en situation där man lämnas utan ett hem att gå till!

Annons

Annons

Vi måste samarbeta för att alla ska ha möjlighet att leva under anständiga förhållanden. Då krävs det att barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg fungerar. Där måste politiken, på alla nivåer, ta ett gemensamt ansvar för att alla familjer ska kunna leva under drägliga förhållanden.

Äldre behöver samlingsplatser och möjlighet att umgås med andra!

Vi ser med oro på det beslut som kommunen tagit att lägga restriktioner på serveringen av mat på vissa boenden. Att få möjlighet att äta en bit mat i en matservering är kanske enda möjligheten att träffa andra människor som har tid att sitta och prata en stund. Fattigdom kan också vara brist på livskvalitet, så vi hoppas att politikerna i Ludvika omprövar sitt beslut och gör det möjligt för äldre att minska, inte öka, risken för ensamhet.

Fritidsbanken är en viktig del för att ge barn möjlighet till aktiviteter.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Anna-Karin Pernevill

Vi ska skapa ett bra liv för barn och unga!

Vi kan med glädje konstatera att Ludvika kommun, liksom Avesta, Borlänge, Hedemora, Mora, Smedjebacken, Säter och Vansbro, nu har beslutat att gå vidare med frågan om att gå med i Fritidsbanken och hoppas att politikerna satsar på en Fritidsbank i Ludvika. 2025 Det innebär att många barn kan få möjlighet att låna utrustning så att de kan delta i samma aktiviteter som sina kompisar.

Annons

En annan viktig fråga är att Ludvika kommun ska göra satsningar som leder till att det skapas samlingsplatser utanför bostadsområdena. Unga behöver platser där de kan umgås, leka, idrotta, spela spel och studera. Detta leder till en utökad vänkrets och leder även till bättre hälsa. Ingen kostnad kan vara för stor för att våra barn ska vara glada och friska barn.

Annons

Ett samhälle där barn lever i fattigdom leder inte bara till ökad ohälsa. När pengar blir så centralt är det lätt att lockas in på fel vägar, till exempel när en äldre ungdom eller vuxen lockar med pengar, pizza eller presenter om man utför en “liten” tjänst. En “liten” tjänst som snart kan växa till grov brottslighet. I vår närhet har vi sett unga människor som till och med lockats/tvingats att skada och döda andra människor. Detta kan inte fortsätta!

Ett samhälle där det finns fattigdom är inget bra samhälle!

Förutom att manifestera genom att framföra åsikter, önskemål och krav manifesterar vi även “Fattigdagen” genom att bjuda på soppa och smörgåsar intill lilla scenen på Carlaplatsen. Vi finns på plats mellan 11.30-13.30 och hoppas på många besök!

Välkomna!

Verdandi Minerva Ludvika

Förenta Nationernas förening Ludvika

Hyresgästföreningen Ludvika

Röda Korset Ludvika

Rädda Barnen Ludvika

Lämna ett svar