Så möter du en vän i sorg – Örebroprästens fem bästa råd – hufvudstadsbladet


Det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig eller vad man ska göra för en sörjande vän. Örebroprästen Anna Maria Armö ger sina bästa råd till dig som står någon i sorg nära.

Anna Maria Armö, präst i Svenska kyrkan Almby församling, möter många människor i deras sorg och saknad.

– Döden är en del av livets villkor och där vill vi förmedla hopp, säger Anna Maria Armö.

Under alla helgons dag besöker mer än var tredje person i Sverige en kyrkogård eller en kyrka för att tända ett ljus och minnas en försvunnen person.

Sorgen kapslas och “släpps” inte bara under en enda helg om året. Snarare märks det mest varje dag. I det läget kan och vill Svenska kyrkan bidra med stöd och engagemang. Det sker bland annat i diskussionsgrupper för personer som förlorat en anhörig.

– Där är sorgen i fokus. Det viktiga är att deltagarna får möjlighet att prata med andra i samma situation. Det lindrar ofta känslan av ensamhet och är något deltagarna värdesätter, säger Anna Maria Armö.

På kyrkor och kyrkogårdar med gudstjänster och fackeltåg – Svenska kyrkan i Örebro finns till för dig under Allhelgonahelgen

a0903d3a 588d 4812 8bff 79da91e7493a

Öppna bilden i helskärmsläge

Svenska kyrkan i Örebro erbjuder samtalsgrupper för människor i olika åldrar och livssituationer. Det finns grupper för alla från barn till äldre. Det finns också grupper för personer som har förlorat någon i självmord. Det vill vara en mötesplats med möjlighet att sätta ord på det svåraste och veta att man blir mottagen.

– Sorg är ingen sjukdom utan en naturlig reaktion. Tid och sammanhang kan hjälpa oss framåt, säger Anna Maria Armö.

Läs mer om Svenska kyrkan in i sorgegrupper för olika åldrar

20c02fc9 d295 445c 8d23 c81d226abbdd

Öppna bilden i helskärmsläge

Alla möter sorg och död någon gång. Plötsligt kan vi befinna oss bredvid någon som sörjer. Många känner sig då besvärliga och osäkra på hur de ska bete sig.

Anna Maria Armö har ingen allmän instruktionsbok med rätt ord att säga i varje enskild situation, men hon kan ge några goda råd utifrån sin erfarenhet.

– Det viktiga är att vara en medmänniska som visar omsorg och förståelse för att vännen befinner sig i en livskris.

Det är så du som medlem är med och gör skillnad

3d9cbfb8 b425 400a a8c2 b725e62b26bd

Öppna bilden i helskärmsläge

Örebroprästen Anna Maria Armös fem bästa råd till dig som står bredvid någon som sörjer:

  1. Våga existera. Ta kontakt med din älskade och var inte rädd för att prata om personen som dog. Du gör inte den sörjande mer ledsen för det. Det är mycket vanligare att vänner inte vågar vara där, eftersom situationen upplevs som obehaglig och ovan när man inte vet hur man ska agera. Ibland är ett sms det enklaste sättet att kontakta, både att skicka och att svara på.
  2. Lyssna mer – prata mindre. Låt personen som precis förlorat någon ge sin historia utan att du tar över och berättar om dina egna upplevelser.
  3. Ta personligt ansvar. De som sörjer har inte alltid möjlighet att ta kontakt. Som god vän får du istället ta ansvar för att ta kontakt. En enkel promenad eller en kaffe kan vara viktigare än du inser. Om den du vill stötta inte vill ha kontakt, då har du visat att du finns där. Kom tillbaka igen.
  4. Praktisk hjälp. Underskatta inte värdet av hjälp med att handla, laga mat, hämta, köra bil eller hjälpa till med andra praktiska saker.
  5. Ha tålamod. Förr talade man ofta om sorgeår, då alla helgdagar och minnesdagar hade passerat en gång. Sorg tar tid. Det går inte att avgöra hur mycket tid som behövs. Livet blir inte detsamma bara för att det har gått några månader. Glöm “Nu har det gått så här länge – dra dig upp”. Tyvärr vittnar många om att det blir ensamt och tyst efter ett tag.

Behöver du prata med någon? Svenska kyrkan finns till för dig. Du når jourprästen via telefon, digitalt brev eller chatt.

Så här kan du hjälpa en vän: första hjälpen vid sorg

28dda3aa f750 451d 87c0 fe1db18ab0aa

Öppna bilden i helskärmsläge

Svenska kyrkan kan och vill bidra med stöd och engagemang när sorg och saknad gör sig påmind.

Nu under Allhelgonahelgen kommer tusentals människor i Örebro stad och landsbygd att besöka en kyrkogård eller en kyrka. Anna Maria vet att både avskedet på en begravning och ljuständningen vid en grav eller i en minneslund är viktigt.

– Alla helgons dag och ritualerna som vuxit fram runt helgen gör att vi påminns om alla minnen vi bär på och kan känna tacksamhet över det som varit. Det öppnar upp folk. Döden är en del av livets villkor och där vill vi i kyrkan förmedla hopp, säger Anna Maria Armö och avslutar:

– Det viktiga är att vara en medmänniska som visar omsorg och förståelse för att vännen befinner sig i en livskris.

Här når du vakthavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt

Lämna ett svar