Vindkraftsprojekt står på kö – nu behövs handlingskraft för ny energi i Dalarna! – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Ett år har gått sedan vi presenterade Mellansvenska Handelskammarens Energirapport som tydligt visade vilka kritiska behov våra energiintensiva medlemsföretag har för att investera och växa. Trots detta har vi inte sett de åtgärder som krävs för att möta dessa behov. Företagen är redo att investera 37 miljarder och skapa upp till 1 200 nya jobb, men det beror på att vi får tillgång till den el och kraft som krävs.

Om vi ​​inte lägger till ny elproduktionn och kapacitet till 2030 riskerar företag allvarliga konsekvenser. Alla ser negativa effekter på investeringar, konkurrenskraft och produktion, och en tredje förutspår till och med nedskärningar.

Ett helt år har gått. Vi hade gärna sett en febril aktivitet från ansvariga myndigheter och politiker vars uppgift det är att möta näringslivets behov. Vi skulle ha velat applådera den politiska ledningen och se band klippta för nya energianläggningar och etableringar. Ett år har gått och frustrationen är det enda som har vuxit sig starkare. Vi känner oro och osäkerhet samtidigt som den gröna omställningen släpar och vår tillväxt är hotad.

Annons

Annons

Mellansvenska Handelskammaren arbetar för fossilfri energi för vår region, vi vill främja det förnybara och värna om det planerbara. Det ena utesluter inte det andra. Men vi kan konstatera att vindkraft är det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att skala upp elproduktionen till 2030.

Under första halvåret godkändes inget vindkraftsprojekt av kommunerna. I de fall kommunerna sagt nej har det ändå blivit nej när länsstyrelsen eller försvaret har sagt sitt. I många fall sker ingen samordning mellan intressena. Alla tar ansvar för sin del, men ingen tar eller har till uppgift att ta ansvar för helheten. Här behövs ett tydligare nationellt ledarskap – vi måste förstå att den långsiktiga energiförsörjningen är en förutsättning för vår självständighet och för vårt lands konkurrenskraft.

Vindkraftverk på Uvberget i Smedjebacken.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Peter Ohlsson

Regeringen vill nu öka incitamenten att godkänna vindkraft genom ett bidrag som motsvarar fastighetsskatten. Det är bra. Genom att ge kommuner ekonomiska incitament kan vi säkra hundratals miljoner till den kommunala budgeten och dess verksamhet och samtidigt möjliggöra tillväxt och konkurrenskraft för våra företag. Vi behöver se mer konkreta incitament som kan ge politiskt mod och acceptans, bland medborgare och över partigränserna.

Annons

Flera vindkraftsprojekt pågår just nu i kö för att bygga ny energiproduktion här i Dalarna och Gävleborg. En förutsättning för att vi som region och våra företag ska kunna fortsätta utvecklas hållbart. Jag vill därför påminna om att tiden är knapp. Energiförsörjningsfrågan får inte bli ett politiskt verktyg, den ska ses för vad den är – en del av vår grundläggande infrastruktur, en förutsättning för det samhälle vi vill fortsätta bygga. Beslut om tillstånd för ny energiproduktion är avgörande för att säkra både regionens framtid och värna Sveriges roll som ledande i omställningen. Att vänta längre hotar inte bara jobb och investeringar – det riskerar också att förlora vår globala konkurrenskraft. Det riskerar allt vi och många arbetar för varje dag på olika sätt – vårt välstånd och vårt välbefinnande.

Roza Güçül Hedin, näringspolitisk chef på Mellansvenska Handelskammaren

Roza Güçül Hedin, näringspolitisk chef på Mellansvenska Handelskammaren.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Christian Larsen, Stockfotografi

Lämna ett svar