Ruinstaden Pinara utanför Antalya i Turkiet


Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Efter att ha rest runt och sett flera historiska platser i Antalya-regionen trodde jag att jag hade sett det mesta. Jag blev verkligen imponerad av hur välbevarade platserna är trots cirka 2000 år av väder, vin och jordbävningar. Men även om flera antika städer och amfiteatrar besöktes var ruinstaden Pinara något som slog hela sällskapet med häpnad. Detta är en upplevelse man inte får missa.

Pinara, en nästan bortglömd historisk plats där du vandrar ensam bland majestätiska ruiner

Pinara ligger cirka 200 kilometer från Antalya men bara 80 kilometer från Kas, dit många går och dyker. Det är en vacker väg cirka 15 kilometer in i bergen från Medelhavskusten.

batch Aventyr gor en hungrig sa at en ordentlig lunch innan ni besoker Pinara. Grillat lamm ar ett maste att prova
Äventyr gör dig hungrig så ät en ordentlig lunch innan du besöker Pinara. Grillat lamm är ett måste att prova.

Vägen upp till Pinara var länge en tillfällig grusväg som ofta var oframkomlig efter kraftiga regn. Det lockade inte många turister då även guiderna tyckte att vägen var svår och inte lämpad för de lite mer bekväma besökarna. Men sedan två år tillbaka har det funnits en riktig väg och sakta men säkert börjar folk hitta hit.

batch Landskapet i omradet runt Pinara
Landskapet i området kring Pinara
batch det ar mgaiskt att vandra langs det som en gang var en livlig gata for 1700 ar sen
Det är magiskt att gå längs det som en gång var en livlig gata för 1700 år sedan

Du kan söka efter Pinara antika Kenti du hittar den på kartan om du kör själv. Observera att det bara finns 500 recensioner på google, det är väldigt lite med tanke på vilken fantastisk plats det är. När man kommer till foten av bergen där ruinstaden ligger möts man av ett litet skjul där en tedrickande vakt sitter vid parkeringen.

batch IMG 1884
batch Pinara ligger framfor berget som ar fullt av gravar uthuggna for nastan 2000 ar sen
Pinara ligger framför berget som är fullt av gravar ristade för nästan 2000 år sedan

Det borde finnas ett stort turistcentrum här, så man är förvånad över hur ett stort historiskt mästerverk knappast får någon uppmärksamhet. Vissa dagar är det knappt några besökare och när vi besökte Pinara kunde vi vandra runt själva, vilket kändes helt magiskt. Det häftigaste är den enorma klippväggen där kanske uppåt hundra gravar är inhuggna i den kala klippväggen. Hur de reste sig och kunde mejsla ut dem är fortfarande ett mysterium idag.

batch Ni behover en guide som ar kunnig och kan beratta om inskrifter och tecken pa gravarna
Du behöver en guide som är kunnig och kan berätta om inskriptioner och skyltar på gravarna.
batch Det finns hundratals gravar i Pinara manga med inskrifter och berattelser
Det finns hundratals gravar i Pinara, många med inskriptioner och berättelser

Guiden hade satt detta som sista anhalt efter tre dagars intensiv rundresa och det kändes som att Pinara slog alla andra upplevelser med hästlängder. Det var inte bara ruinerna och de otaliga klippgravarna utan även stämningen i området med de lummiga skogsområdena mellan allt som skapade en speciell atmosfär.

batch vy over Pinara med amfiteatern i forgrunden
Vy över Pinara med amfiteatern i förgrunden
batch Kanslan och stillheten i Pinara ar fantastisk att bara sitta och kanna in stamningen ar otroligt avslappnande
Känslan och stillheten i Pinara är fantastisk, att bara sitta och ta in atmosfären är otroligt avkopplande

Men det kändes som att det var något mer än så som bidrog till den speciella känslan och det är svårt att sätta ord på det, men besöker man så förstår man. Vetskapen om att arkeologerna ännu inte hunnit söka i området ordentligt och att föremål fortfarande hittas spolade efter kraftiga regn gjorde inte saken värre. Här vandrar du runt i det som en gång var en levande stad för 2 000 år sedan.

FlyCruis Banner png.png
batch En av manga valbevarade fristaende gravar
En av många välbevarade fristående gravar

Det lykiska riket, grekisk mytologi och det trojanska kriget

Lykien eller det lykiska riket fanns i det som idag är Turkiet från bronsåldern fram till 700-talet. De grekiska gudarna dyrkades där och historien om dem berättas än idag. Det finns massor av tempel och byggnader tillägnade dem. Men det var också en vagga för kristendomen som tidigare nämnts där St Nikolaus arbetade runt den antika staden Myra.

I Pinara dyrkades krigaren Pandaros som nämns i Homers Illiad i de trojanska krigen. Troja ligger i det som idag är Turkiet. Pandaros nämns som den som kämpade mot grekerna och Athena i det trojanska kriget som ägde rum runt tusen år före vår tideräkning. Ja, det finns mycket att gräva i och det är ett bra tips att läsa på om grekisk mytologi innan så blir berättelserna mer begripliga.

batch hela regionen Antalya bestar av kullar och berg med mycket odlingar
Hela regionen Antalya består av kullar och berg med mycket odling

Keramik och souvenirer från Turkiet kan du fylla din resväska med

Mitt förslag är att du lägger besöket i Pinara som sista aktivitet på din resa och sedan beger dig tillbaka till Antalya eller platsen du reser ifrån. Sedan är det bara shoppingen kvar innan du reser hem. Självklart reser du alltid med plats för 5-10 kilo souvenirer när du reser. Om inte, se till att du har det när du besöker Antalya. Det finns så mycket vacker keramik, tyger och mycket mer som också är väldigt billigt.

batch Man hittar alltid nan skal som man inte visste att man behovde
Du hittar alltid en skål som du inte visste att du behövde.

Passar du även på att köpa den på de mindre orterna kan du enkelt runda ned priserna med 10-15% och behöver inte pruta lika mycket som i de större orterna. Jag köpte både skålar och hamambadlakan men även kryddor och några flaskor turkiskt vin.

De har flera druvor men en druva som är vanlig och som de gör gott vin på sauvignon blanc som har en hög syra och utanför Frankrike ofta har några tropiska toner av passionsfrukt eller grapefrukt.

batch massor av torkad frukt
Mycket torkad frukt
batch Tuborg lokalproducerar IPA och en del andra stilar bra ol att ha med pa picknick
Tuborg lokalproducerar IPA och några andra stilar, bra öl att ta med på picknicken

Vinet avnjöts hemma i köket med lite turkiska oliver och ost serverat i färgglada turkiska skålar. Minnet av besöket i Pinara är fortfarande det starkaste minnet från regionen även om vi både dykt, vandrat, provat forsränning och klättring i fantastiska miljöer. Mina två sista tips för resan till Antalya är – missa inte Pinara och se till att du har gott om plats i resväskan.

batch Tre viner fran Turkiet med druvan Sauvignon blanc att prova hemma i hostmorkret
Tre viner från Turkiet med druvan Sauvignon blanc att prova hemma i höstmörkret
Jonathan Gharbi de Maré

Sverige

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utposter i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är en återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Utöver intresset för öl finns ett stort naturintresse och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och tidskrifter.

Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar