Ont om pengar hos Öbo trots många års jättevinster – hufvudstadsbladet


Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varje år är Örebro kommuns spargris

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läser i NA om Öbos planerade försäljningar av fastigheter i centrala Örebro. Syftet är att det ska generera pengar till uppskjutet underhåll. Why har alltså under ett antal år skickat drygt 30 miljoner årligen till Örebro kommun. Det försenade underhållet kan rimligen inte vara något nytt. Varför har inte pengarna använts till underhåll istället för att pumpa in pengar i Örebro kommuns verksamhet. Om Örebro kommun saknar pengar är det inte bara Öbos hyresgäster som ska bidra med pengar, utan alla medborgare ska göra det. Någon har räknat ut att varje hyresgäst i Öbo bidrar med 6 000 kronor årligen till Örebro kommun.

Varför säljer ni centrala lägenheter som sällan är outhyrda samtidigt som ni istället väljer att behålla beståndet i Vivalla och Varberga som står för drygt 50 procent av Öbos alla outhyrda lägenheter (92 lägenheter av 161). Stora renoveringar har gett hyror på över 10 000 kronor för en tredjedel

Annons

Annons

Vad händer med hyrorna när privata hyresvärdar tar över fastigheter? Till exempel Victoriahem som köpt ett antal fastigheter i Brickebacken och “lyxigt renoverat” med nya badrum, kök och parkettgolv och även gjort rumsbyten. Hyran är för närvarande 10 649 kronor medan motsvarande lägenhet, där Öbo har bytt stam och även renoverat badrummet till samma standard som Victoriahem, har en hyra på 7 620 kronor. Det skiljer alltså 3 000 kronor mellan Öbo och Victoriahem. Lägenheter med rimliga hyror är vad allmännyttan ska stå för, något som politikerna snart dribbla iväg.

Clapton

Svar:

Öbos ägare, Örebro kommun, har historiskt ställt ett avkastningskrav på oss som ett företag som är i nivå med vad som bedöms rimligt utifrån vår storlek och ekonomiska situation. Det är också i enlighet med den lagstiftning som gäller för oss som allmännyttiga bostadsföretag, “Allbolagen”. Öbos ekonomiska utmaningar har ökat markant de senaste åren, bland annat har inflationen drivit priser och räntor mer än dubbelt så högt som hyresutvecklingen. En liknande situation gäller för många av landets allmännyttiga bostadsföretag. För att motverka detta och ändå kunna hålla ett högt tempo på nödvändiga renoveringar och underhåll har vi genomfört effektiviseringar och sänkt kostnader. Kommunen har också minskat och därmed anpassat nivån på avkastningskrav och utdelningskrav. Det har bidragit en del till att vi har fortsatt att uppfylla vårt uppdrag med renoveringar, men det räcker inte hela vägen. Därför blir att sälja fastigheter ytterligare ett sätt att säkerställa att vi kan behålla resten av vårt bestånd och fortsätta att ta vårt ansvar som fastighetsägare.

Annons

Annons

Urvalet av vilka fastigheter Öbo nu planerar att sälja bygger på en analys utifrån flera aspekter, såsom vad vi bedömer är möjligt att sälja på marknaden och potentiell vinst har varit några av dessa. Vi har även tittat på underhållsbehoven och övervägt de tekniska förutsättningarna, med fokus på mindre fastigheter som enkelt kan skiljas från Öbos övriga bestånd.

Hyran sätts utifrån bruksvärdet för respektive fastighet och i förhandling med Hyresgästföreningen. Att hyran kan skilja sig beror på bedömt bruksvärde utifrån respektive fastighets standard, skick och läge. Principen för hyresavräkning är densamma för alla fastighetsägare, privata och offentliga. Att kunna erbjuda mångfald i boendeutbudet är en viktig del av Öbos public service-uppdrag. Därför arbetar vi för att kunna erbjuda olika typer av lägenheter med olika hyresnivåer inom Öbos bestånd. De privata aktörerna bidrar också till en bredd och variation av boende i Örebro.

Carl Johan Baatz
vice vd i Örebrobostäder

Lämna ett svar