Teodor i Lässugen: Läsning gör mig lugn


Åttaårige Teodor lever med sin familj i Gävle. Hans mamma Natalie är författare, och Teodor tycker att fler vuxna borde läsa hennes böcker.

En kväll när Natalie skulle lägga Teodors lillasyster i sängen smög han iväg med mammans telefon. Han tog på sig en mask som föreställde superhjälten Wolverine och filmade sig själv när han öppnade ett paket med sin mammas böcker.

– Jag öppnade lådan med en sax och sa så här: “Det här är min mammas bok ‘Bakom låsta dörrar’.” Det är den andra boken i hennes serie, och du måste läsa den. Den här är jättebra, säger Teodor.

Senare på kvällen hittade mamma Natalie videon i sin telefon. Hon tyckte det var roligt och la upp det på sina kanaler.

– Jag har sagt till barnen att jag inte vill att de ska vara med i sociala medier förrän de är äldre. Men Teo hade en mask på sig, så det gick bra, säger Natalie.

Inlägget ledde till ett jobbtips: UR sökte barn som programledare för “Lässugen”. Teodor gick på audition – och fick jobbet.

Det tog nio dagar att spela in programmet, som spelades in i Stockholm. Teodor fick ta ledigt från skolan och jobba heltid med sin roll.

– Det var lite jobbigt, men mest var det jättekul.

Åttaåringen spelar en pojke som inte kan läsa. Han hittar en magisk bok som trollar fram folk som kan läsa högt för honom. Åtta olika kändisar är med i avsnitten, däribland David Sundin, Ahmed Berhan och Siw Malmkvist.

Teodor tycker att avsnittet med Victor Beer i I just want to be cool var särskilt roligt.

– När jag trollade honom sa han: “Är jag i någon annan dimension? Hallå? Joel? Emil?” Sedan vände han sig om, och då hoppade han och skrek och tappade en massa kakor som han hade på en tallrik. Jag var tvungen att göra om det så många gånger för jag skrattade så mycket.

Favoritböckerna. Foto: PRIVAT

Teodor själv läser utan problem. Mest av allt gillar han “fantasi och att hitta på saker”. Favoritläsning är Narnia-böckerna och mangaserien.

– Har jag inget att göra, då läser jag. Att läsa gör mig lugn och tar mig till en annan värld. Om du har något som oroar dig, läs bara, för då kommer du till ett annat universum. Den andra finns inte, säger han.

När hufvudstadsbladet Junior pratar med Teodor har första avsnittet av “Lässugen” precis lagts ut på SVT Play.

Har du hunnit titta?

– Ja, jag gjorde det idag med klassen. Det var jättebra, men det var lite pinsamt. För det kändes konstigt att jag var på tv.

Teodor hoppas att han ska kunna göra fler tv-jobb i framtiden.

– Jag vill ha det. För det som är mina drömjobb är: skådespelare, astronaut, veterinär och läkare – de fyra, säger han.

Lämna ett svar