Ohälsan växer i ett samhälle med fattiga barn – hufvudstadsbladet



99a94c8a a433 4a91 8daa 6a7054ddf86d

För över 30 år sedan gav en mamma röst åt sin svåra livssituation och vad hon sa till barnen för att de inte skulle behöva stå ut med skammen och oroa sig för varför hon åt så lite de sista dagarna i månaden: “Mamma går alltid ner i vikt i slutet av månaden”. Citatet var från en rapport som Hyresgästföreningen gav ut i början av 1990-talet och som berättade om människors livsvillkor i Dalarna, då. Idag, över 30 år senare, är citatet tyvärr lika relevant.

Den 17 oktober är den internationella dagen för att utrota fattigdomen. Bara några dagar tidigare har en färsk rapport publicerats som belyser hur läget ser ut i Sverige. Allt fler människor orkar inte ekonomiskt och behöver låna pengar för att få mat och tak över huvudet. Allt fler vittnar om att de ofta är hungriga, att maten inte räcker till för att mätta alla i familjen och att de vuxna prioriterar att barnen får mat. Var femte (20 procent) ensamstående förälder med lägre inkomst har inte haft råd att äta tillräckligt vid ett eller flera tillfällen det senaste halvåret, enligt rapporten från Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset .

Verdandi ser att antalet barnfamiljer som inte kan tillgodose sina barns mest grundläggande behov som mat, kläder och meningsfull fritid ökar. Över 40 % av ensamstående föräldrar uppger att de behöver låna pengar för att betala basutgifterna.

Svenskarnas skulder växer och betalningsförelägganden från kronofogden ökar, vräkningarna har ökat med 26 % de senaste två åren, barnvräkningarna med 20 %. Under första halvåret i år vräktes 342 barn. I Dalarna är siffran sju barn, (källa Kronofogden) ett lägre antal än 2023, men ändå sju barn för mycket!

Ett samhälle där barnen att leva i fattigdom leder inte bara till ohälsa. När pengar blir så centralt är det lätt att lockas in på fel vägar, till exempel när en äldre ungdom eller vuxen lockar med pengar, pizza eller presenter om man utför en “liten” tjänst. En “liten” tjänst som snart växer till grov brottslighet. I vår närhet har vi sett unga människor som till och med har lockats till att skada och mörda andra människor. Detta kan inte fortsätta!

Ett samhälle där det finns fattigdom är inget bra samhälle!

Vi måste arbeta tillsammans så att alla ska ha möjlighet att leva under anständiga förhållanden. Då krävs det att barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg fungerar. Politikerna måste ta ett mycket större gemensamt ansvar för att alla familjer ska kunna leva under drägliga förhållanden. Men nu ser vi att regeringen lägger fram en höstbudget, som är som ett slag i ansiktet på dem vi representerar och som har det svårast i vårt land.

Istället för skattesänkningar för de allra rikaste borde regeringen ha satsat på en tryggare framtid för alla barn!

Emmeli Wulfstrand, föreningsordförande Verdandi

Jessica Carlqvist, förbundssekreterare Verdandi

Annakari Berglund, ordförande Verdandi Dalarna

Lämna ett svar