Här lagar de mat till sina kompisar – hufvudstadsbladet


En köttsoppa med lokala råvaror serveras på Kulturförskolan Flygande draken på torsdag.
Det är den offentliga måltidens dag och femåringarna Aram Zerisenay Tewelde och Natnael Gerezgiher är inbjudna som kockar i köket.

– Kul, och maten är god, säger Aram.

Aram Zerisenay Tewelde och Natnael Gerezgiher har dagen till ära fått en kockrock och kockmössa.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

En smet till lingonkaka blandas i maskinen i köket. Det blir dagens mellanmål för barnen på Flygande draken.

– Oj, det blandas och blandas, säger Natnael Gerezgiher, fem år.

Vill du veta hur det smakar? Receptet finns längst ner i artikeln.

Varje torsdag får två förskolebarn klä ut sig i kockmössa, kockrock och förkläde och följa med in i köket för att laga mat med kocken. Idag är det Natnael Gerezgihers och hans vän Aram Zerisenay Teweldes tur.

581a7c66 f026 4ce8 a28e 9940328d4aba

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

De tycker båda att det är spännande att vara i förskolans kök. De skrattar mycket och det finns mycket att upptäcka. Allt från kylskåp, duschen som sköljer disken och ugnar till maten de lagar.

Annons

Annons

På dagens meny står köttfärssoppa med morots- och potatischips, nybakat bröd, groddar och rostade grönsaker. Alla ingredienser kommer från lokala bönder.

Jag älskar lingonsylt.

Moroten är nog favoritgrönsaken, håller Natnael och Aram med om.

– Det är smart, för moroten och potatischipsen görs på skalet, säger Hanna Ekman Johansson, näringschef.

Denna speciella dag är också dagen för den offentliga måltiden, som alltid infaller den tredje torsdagen i oktober. Den uppmärksammas för femte året i rad av offentliga verksamheter över hela Sverige som presenterar olika rätter.

Natnael Gerezgiher och Aram Zerisenay Tewelde fick diplom när de stod i köket och lagade mat till sina vänner på Flygande draken.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Natnael och Aram visar var köttfärssoppan tillagas.

– Det blir soppa. Jag har faktiskt varit här på “Småkockarna” tre gånger, säger Natnael och rör om i soppan.

“Småkockarna”, som det heter, är ett samarbete mellan servicekontoret och kunskapsledningen som finns på flera förskolor i Sandvikens kommun. Det har blivit populärt bland barnen att vara med i köket, säger Hanna Ekman Johansson och förskolekock Malin Friskman.

En smet till lingonkaka blandas i maskinen i köket. Det blir dagens mellanmål för barnen på Flygande draken.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

– Jag tycker att det är jättebra att de vågar. De är här inne och lagar maten och blir lite tuffare när det kommer till smak. Sedan berättar de för sina kompisar om hur det var i köket, säger Malin Friskman.

Annons

Namn namn. Det här var bra.

Natnael och Aram tvättar händerna, de vet att man måste göra det innan de lagar mat, och så hjälper de till med lingonkakan.

Annons

– Malin, ska vi göra det med händerna? frågar Aram.

De fnissar lite och platta sedan till smeten i formen och breder ut lingonsylten med en klubba. Visst smakar de lite också.

Moroten är nog favoritgrönsaken, håller Natnael och Aram med om.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

– Jag älskar lingonsylt, säger Natnael.

– Ja, namnam. Det här var bra, håller Aram med om.

De provar också grönkålschips och groddar, vilket inte var så populärt till en början, men ganska bra andra gången.

När de är klara med dagens insats får de varsitt diplom.

Maten som lagas körs sedan ut på vagnar till sju avdelningar på förskolan. Totalt 90 barn och vuxna.

En köttsoppa med lokala råvaror serveras på Kulturförskolan Flygande draken på torsdag. Det är dagen för den offentliga måltiden. Här rör femåriga Natnael Gerezgiher i soppan.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Maten som lagas tas ut på vagnar till sju avdelningar på förskolan. Totalt 90 barn och vuxna. Malin Friskman är förskolekock och kockassistenter för dagen är Natnael Gerezgiher och Aram Zerisenay Tewelde.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

När det blir tråkigt att knåda bröd och röra om soppan börjar Natnael Gerezgiher och Aram Zerisenay Tewelde se sig omkring i köket. Det finns många dörrar att öppna och.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Annons

Kompisarna Natnael Gerezgiher och Aram Zerisenay Tewelde hjälper till i den flygande drakens kök,

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

När det blir tråkigt att knåda bröd och röra om soppan börjar Natnael Gerezgiher och Aram Zerisenay Tewelde se sig omkring i köket. Det finns många dörrar att öppna och.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Annons

c49aadbd 33df 4665 9ac1 e6c2a61e1daf

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Köket är inte gjort för en femåring. Efter ett tag kommer pallen Palle, men inte än.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Matchef Hanna Ekman Johansson hjälper Aram Zerisenay Tewelde och Natnael Gerezgiher att bära in brödet i ugnen.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Mayann Mohammed hjälper Aram Zerisenay Tewelde och Natnael Gerezgiher med lingonkakan.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Aram Zerisenay Tewelde och Natnael Gerezgiher rör om i grytan.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Jenny Lundberg

Lingonkaka

Kakan är mjölkfri och laktosfri.

Förberedelse: Sätt ugnen på 175 grader

Ingredienser till en bricka = 30 kakor/bitar

Tårtan:

12 dl vetemjöl

1,25 dl strösocker

3 msk bakpulver

450 gram margarin – flytande mjölkfritt

3 ägg

6 dl lingonsylt

Toppings:

300 gram margarin – flytande mjölkfri

0,75 dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

4,5 dl havregryn

Förberedelse:

  • Blanda ihop mjöl, socker och bakpulver i en skål.
  • Fördela margarinet fint i mjölblandningen med hjälp av fingrarna eller en mixer.
  • Tillsätt ägg och blanda till en smidig deg.
  • Bred ut degen i en bakplåtspappersklädd bakform, 30 × 40 centimeter.
  • Bred lingonsylt över kakan.
  • Blanda margarin, socker, vaniljsocker och havregryn.
  • Bred/klicka smeten över lingonsylten.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 175 grader.

Källa: Servicekontoret, Sandvikens kommun.

Lämna ett svar