Det är den offentliga måltidens dag och femåringarna Aram Zerisenay Tewelde och Natnael Gerezgiher är inbjudna som kockar i köket.
– Kul, och maten är god, säger Aram.
– Oj, det blandas och blandas, säger Natnael Gerezgiher, fem år.
Vill du veta hur det smakar? Receptet finns längst ner i artikeln.
Varje torsdag får två förskolebarn klä ut sig i kockmössa, kockrock och förkläde och följa med in i köket för att laga mat med kocken. Idag är det Natnael Gerezgihers och hans vän Aram Zerisenay Teweldes tur.
De tycker båda att det är spännande att vara i förskolans kök. De skrattar mycket och det finns mycket att upptäcka. Allt från kylskåp, duschen som sköljer disken och ugnar till maten de lagar.
Annons
Annons
På dagens meny står köttfärssoppa med morots- och potatischips, nybakat bröd, groddar och rostade grönsaker. Alla ingredienser kommer från lokala bönder.
Jag älskar lingonsylt.
Moroten är nog favoritgrönsaken, håller Natnael och Aram med om.
– Det är smart, för moroten och potatischipsen görs på skalet, säger Hanna Ekman Johansson, näringschef.
Denna speciella dag är också dagen för den offentliga måltiden, som alltid infaller den tredje torsdagen i oktober. Den uppmärksammas för femte året i rad av offentliga verksamheter över hela Sverige som presenterar olika rätter.
Natnael och Aram visar var köttfärssoppan tillagas.
– Det blir soppa. Jag har faktiskt varit här på “Småkockarna” tre gånger, säger Natnael och rör om i soppan.
“Småkockarna”, som det heter, är ett samarbete mellan servicekontoret och kunskapsledningen som finns på flera förskolor i Sandvikens kommun. Det har blivit populärt bland barnen att vara med i köket, säger Hanna Ekman Johansson och förskolekock Malin Friskman.
– Jag tycker att det är jättebra att de vågar. De är här inne och lagar maten och blir lite tuffare när det kommer till smak. Sedan berättar de för sina kompisar om hur det var i köket, säger Malin Friskman.
Annons
Namn namn. Det här var bra.
Natnael och Aram tvättar händerna, de vet att man måste göra det innan de lagar mat, och så hjälper de till med lingonkakan.
Annons
– Malin, ska vi göra det med händerna? frågar Aram.
De fnissar lite och platta sedan till smeten i formen och breder ut lingonsylten med en klubba. Visst smakar de lite också.
– Jag älskar lingonsylt, säger Natnael.
– Ja, namnam. Det här var bra, håller Aram med om.
De provar också grönkålschips och groddar, vilket inte var så populärt till en början, men ganska bra andra gången.
När de är klara med dagens insats får de varsitt diplom.
Maten som lagas körs sedan ut på vagnar till sju avdelningar på förskolan. Totalt 90 barn och vuxna.
Annons
Annons
Lingonkaka
Kakan är mjölkfri och laktosfri.
Förberedelse: Sätt ugnen på 175 grader
Ingredienser till en bricka = 30 kakor/bitar
Tårtan:
12 dl vetemjöl
1,25 dl strösocker
3 msk bakpulver
450 gram margarin – flytande mjölkfritt
3 ägg
6 dl lingonsylt
Toppings:
300 gram margarin – flytande mjölkfri
0,75 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
4,5 dl havregryn
Förberedelse:
- Blanda ihop mjöl, socker och bakpulver i en skål.
- Fördela margarinet fint i mjölblandningen med hjälp av fingrarna eller en mixer.
- Tillsätt ägg och blanda till en smidig deg.
- Bred ut degen i en bakplåtspappersklädd bakform, 30 × 40 centimeter.
- Bred lingonsylt över kakan.
- Blanda margarin, socker, vaniljsocker och havregryn.
- Bred/klicka smeten över lingonsylten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 175 grader.
Källa: Servicekontoret, Sandvikens kommun.