Matinnovatörerna satsar på framtidens mat: Sniglar och ärtor


I mitten av oktober kommer ett pressmeddelande från Axfoundation. Organisationen, som arbetar med hållbara samhällsinsatser, har fått ett genombrott i samarbete med tre andra matprojekt. En svensk innovation som gör det betydligt lättare för kroppen att tillgodogöra sig mineraler i spannmål som järn och zink.

– I praktiken innebär det att det finns mer järn tillgängligt att ta upp från en portion fullkornspasta med tomatsås än från en vanlig portion pasta och köttbullar, förklarar Veronica Öhrvik, näringsexpert och projektledare på Axfoundation.

På sikt kan det förenkla vårt intag av fullkorn och begränsa konsumtionen av rött kött.

Att Sverige är ledande inom tech är ingen nyhet. Men vi ligger också på innovationsfronten när det kommer till framtidens mat, som ofta är mer klimatvänlig.

Om det låter lite osexigt med “optimerad teknik för hydrotermisk behandling” – som är innovationen Veronica Öhrvik pratar om – är det kanske desto mer gastronomiskt lockande att prata om – escargots.

Drömmen om en snigelfarm

Det är vad Carina van Steenbergen jobbar med på gården Ca-Le Jonstorp utanför Vingåner. Hon flyttade hit för åtta år sedan, men hennes passion för sniglar föddes redan innan hon lämnade hemlandet Belgien.

– Jag var på besök hos en kvinnlig snigelbonde som berättade om sitt yrke med så mycket passion. Jag började forska på sniglar, deras historia och användning i maträtter runt om i världen. Att ha en egen escargotgård blev min dröm, säger Carina.

Efter flytten och en grundlig marknadsundersökning stod det klart att svenska restauranger serverar escargot. Men lokala odlare saknas. Förklaringen? Svenska kockar serverar sniglar ur metallburkar.

Lämna ett svar