Åkesson sänker sin skatt – låter Älvdalen betala – hufvudstadsbladet


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I år har Sveriges rikaste särskilt goda skäl att klirra ordentligt i champagneglas på nyårsafton. Den 1 januari 2025 sänks skatten rejält för de som tjänar mest.

Ju mer du tjänar, desto större skattesänkning. Lägger man ihop alla gåvor som Tidöpartiernas ledare ger till sig själva i höstbudgeten får statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson (båda M) och SD-ledaren Jimmie Åkesson över 3 000 kr mer per månad efter årsskiftet.

Det är en ganska saftig inkomstökning. Och den främsta anledningen till att det klirrar så mycket i kassan för de rikaste är att avvecklingen av jobbskatteavdraget slopas för personer med årsinkomster på 778 000–2 miljoner kronor.

Annons

Annons

Denna speciella skattebonus ger inte en enda krona till oss som tjänar mindre än 64 600 kronor i månaden. Faktum är att 96 procent av Sveriges befolkning kommer att gå utan.

Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) är stora vinnare när Tidöpartierna sänker skatten för de som tjänar över 65 000 kronor i månaden.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Johan Nilsson/TT

Skattebonusen kostar statskassan 4,7 miljarder per år.

Det är 4,7 miljarder som inte går till att få tågen att gå i tid. 4,7 miljarder som inte går i skolan, inte heller till polisen, försvaret eller – gud förbjude – till förebyggande insatser för att förhindra att unga dras in i kriminella gäng.

Och det är 4,7 miljarder som inte går till vården i kris. Dalborna har kunnat se konsekvensen under veckan, då det tvärgående samarbetet som styr Region Dalarna inte sett någon annan utväg än att – just det – höja skatten.

Det är inte helt lätt för att få siffror från regeringskansliet om vem som vinner och förlorar i politiken. Men den socialdemokratiska oppositionen har låtit riksdagens utredningstjänst bryta ner siffrorna kommunvis, och gjort siffrorna tillgängliga på en webbplats.

Så nu är det lätt att se hur många som får del av skattetillägget i den egna kommunen. Och siffrorna speglar att andelen höginkomsttagare skiljer sig åt mellan olika delar av landet.

Annons

Annons

I Danderyds kommun utanför Stockholm tjänar 16,46 procent av invånarna över 64 600 kronor i månaden.

I Älvdalens kommun är det istället 0,83 procent som får Ulf Kristersson och Jimmie Åkessons skattetillägg. I övriga dalkommuner ligger siffran på mellan 1–3 procent.

Champagnekorkar kan flyga högt för Sveriges rikaste i år.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Karin Grip / SvD / TT

Men hundra procent av Dalarnas skattebetalare får stå för regionens skattehöjning. En skattehöjning som regionpolitikerna beskriver som nödvändig för att rädda en vård som inte får en krona mer av staten trots att priser och löner stiger.

För många blir slutnettot efter de olika skattesänkningarna och skattehöjningarna ungefär detsamma. Och det är som sagt få i Dalarna som tjänar så bra att de får ta del av regeringens skattebonus för de rikaste.

När du lägger ihop siffrorna i slutändan får de rikaste riktigt stora skattesänkningar. Medan Älvdalen och övriga Dalarna får betala med sämre välfärd.

Det står Moderaterna för denna policy är förmodligen inget som förvånar någon. Men många som röstade på Sverigedemokraterna har nog anledning att känna sig besvikna.

Annons

Budskapet från Jimmie Åkessons parti är att det är invandringens fel att sjukvården och pensionerna inte är vad de borde vara.

Men nu när de bestämmerdå lägger man en budget som drar isär Sverige ännu mer. Vilket ger mer till Danderyd och mindre till Älvdalen.

Och det har inte alls med invandring att göra. Det är på grund av den högerpolitik som Jimmie Åkesson bedriver tillsammans med sina moderata vänner.

Det är en politik som gynnar Jimmie Åkesson själv och andra i den Sverigedemokratiska ledningen. Men många av SD-väljarna tappar på det egna partiets politik.

Det blir inte samma nyårsrusning till champagnestället på Systembolaget i Älvdalen.

Lämna ett svar