– Det finns också en beredskapsskäl, att inte bara vara baserad i storstadsområden, säger Christina Malm.
Avsikten är att det nya kontoret ska börja mönstra och testa hösten 2026, för att senast 2028 skala upp till full kapacitet.
Varför valde du Umeå?
– Vi ser att det finns bra kommunikationer till Umeå. Dessutom är det en stad med en stor högskola som utbildar kategorier som vi är beroende av att kunna rekrytera, inte minst psykologer, läkare och sjuksköterskor, säger Christina Malm.
Det råder just nu en pressad situation, konstaterar hon, på de tre befintliga kontoren.
– Om vi ska klara volymökningen behöver vi växa och skaffa oss mer testkapacitet, säger Christina Malm.
Fakta.Kraftig ökning av försök
Exempelvis gör Tullverket och Kustbevakningen utredningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med särskilda krav på säkerhet och trygghet. Försök till officersprogrammet genomförs för Norska Försvarshögskolan.
I år genomförs totalt 40 000 tester, men myndigheten planerar en ökning till över 50 000 tester årligen för alla uppgifter.
Källa: Plikt- och examensnämnden
Regeringen har som mål att vara upp till 12 000 värnpliktiga åren 2032–2035 och menar i förslaget till försvarsbeslut att det behövs ytterligare en granskningsbyrå.
Service- och examensverket räknar med en ökning från årets cirka 28 000 undersökningar av unga inkallade till värnplikt, till cirka 40 000 årligen. Myndigheten ansvarar även för att pröva de som söker till polisutbildningen, och har uppgifter för till exempel Tullverket och Kustbevakningen.
– Det är såklart också positivt för folk att inte behöva resa särskilt långt, så vi är glada över etableringen i Umeå, säger Christina Malm.
Stockholmskontoret har kapacitet att genomföra flest försök. Examinationskontoret i Umeå är tänkt att vara jämförbart med verksamheten i Malmö och Göteborg.