EBM:s nya gd välkomnar utredning av myndighetens framtid


Ska han få utvecklas eller kanske avveckla? Det är frågan som Ekobrottsmyndighetens nya chef tvingas leva med ett bra tag framöver.

Den 1 oktober i år tog han över ledningen av rättsväsendets spjutspets mot ekonomisk brottslighet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har gjort klart att förväntningarna är höga: fler skattebrottslingar, företagsplundrare, penningtvättare och andra ska gripas.

“Jag har ett tydligt utvecklingsuppdrag från regeringen och kommer att fortsätta utveckla utrednings- och lagstiftningsdelen. Mitt mål är att vi ska åtala fler”, säger Rikard Jermsten när han tar emot Di på EBM:s huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm.

“Vi står inför en situation som är helt annorlunda än vad den var för några år sedan.”

Men samtidigt är det han medveten om att hans tid i ämbetet kan vara räknad. Gunnar Strömmer själv har verkligen satt en sten i rörelse som snart kan skaka om myndigheten och dess cirka 700 anställda. Som Di kan avslöja ligger nu ett förslag om nedläggning på bordet.

Men några bekymmer? Nej, Rikard Jermsten säger att han inte känner så.

“Jag tycker att det är positivt att regeringen har tillsatt en utredning som tittar på hur vi både ska organisera och bedriva arbetet mot ekonomisk brottslighet. Så det välkomnar jag.”

7d5fcbc0 ad20 463f 89e8 50bbada11dda.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.499063h:h;*,*&crop=w:0
“Jag ser en positiv utveckling. Effekten av ökade resurser pekar i rätt riktning”, säger Rikard Jermsten efter tre veckor på jobbet.Bild: Genia Bennet Carpenters

Att utredaren Stefan Strömberg hade, enligt Di:s källor, praktiskt taget gett upp hoppet om EBM, märkte Rikard Jermsten redan i slutet av sommaren.

“Vi pratade om den här frågan för första gången i augusti. För mig var det en del av att jag tackade ja till uppdraget. Det var helt naturligt att ta kontakt med Stefan”, säger generaldirektören utan att avslöja vare sig sin reaktion eller sina synpunkter.

Med egen erfarenhet från statlig utredningsverksamhet vet Rikard Jermsten att det inte är hans sak att försöka få Stefan Strömberg att ändra sig.

“Nu får vi se vad utredaren kommer fram till när han presenterar sin rapport. Jag är övertygad om att det finns poäng att vinna”, säger han i en fortfarande neutral ton.

När det gäller ordningsmakten däremot tvekar han inte att ta ställning. Oavsett vad regeringen bestämmer i slutändan krävs ett lyft, säger Rikard Jermsten.

“Vi står inför en situation som är helt annorlunda än för några år sedan. Vi har en systemhotande ekonomisk brottslighet. Näringslivet möts av en extrem form av snedvriden konkurrens, både i form av konkurrenter som inte följer efter. med regelverket och som dessutom finansieras med kriminella medel.

Rikard Jermsten säger sig ta det låga förtroende som näringslivet har för rättsväsendet, enligt tidigare Di-artiklar, på största allvar.

“Jag förstår att du känner en frustration över den eskalerande situation vi står inför. Vi ser en ekonomisk brottslighet som hotar systemet, det är idag helt integrerat med organiserad brottslighet. Som samhälle har vi varit naiva. Vi på Ekobrotten Myndigheter måste ta vår roll ännu tydligare än vi har gjort, men vi måste också mobilisera hela samhället.”

Lämna ett svar