Turkiska medier: Erdogankritikern Gülen död


  • Turkisk media: Erdogan-kritikern Gülen död

    Turkiets president Recep Tayyip Erdogans fiende, predikanten Fethullah Gülen, har dött, rapporterar Turkish Daily Sabah.

    Erdogan anklagar Gülen, som har bott i USA sedan 1999, för att ha försökt göra en statskupp 2016.

    Predikanten har förnekat anklagelserna, men Turkiet har slagit till mot alla som är kopplade till honom. Den så kallade Gülen-rörelsen har klassats som terrorist av Turkiet. (TT)

Senaste nyheterna

  • Justitieministern på kaosscenerna under Stockholmsderbyt

    Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterar i morgonstudion gårdagens kaosscener under Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården.

    – Alla är överens om att det inte är acceptabelt att slänga in olika typer av pyroteknik, säger han i intervjun.

    Han säger också att det just nu pågår en utredning som bland annat handlar om straffet för dessa personer. Förslagen ska presenteras i mars.

    Gårdagens händelser ledde till att polisen drog in Hammarbys tillstånd. Något som resulterade i att publiken tvingades lämna läktaren.

    – Det är polisen som i slutändan ska fatta sådana beslut. Det är en fråga om säkerhet där och då, säger Strömmer till SVT.

  • DNB köper Carnegie för 12 miljarder

    Den norska storbanken DNB Bank har gått med på att köpa samtliga aktier i den svenska investmentbanken Carnegie Holding AB för 12 miljarder kronor, skriver DNB Bank i ett pressmeddelande.

    Säljare är riskkapitalbolaget Altor och ett antal minoritetsägare.

    Affären måste godkännas av konkurrensmyndigheter för att slutföras, vilket förväntas ske under första halvåret 2025, enligt DNB. (TT)

  • Navalnyjs memoarer publiceras på 22 språk

    Alexei Navalnyjs postuma memoarbok “Patriot”, översatt till 22 språk, släpps på tisdag. Boken består av dagboksanteckningar från den ryske frihetskämpens fängelsetid, som avslutades den 16 februari i år när Navalnyj dog i en straffkoloni. I boken skriver Navalnyj enl Kiev oberoende att han förväntade sig att dö i fängelset.

    Hans änka Julia Navalnya, som bor utomlands, har varit med och redigerat memoaren. “Jag vill att hans röst ska höras högt och tydligt efter hans död”, sa hon till BBC Ryssland.

  • Utländsk e-handel ökar – branschen orolig

    Svenska konsumenter köper allt mer från utländska aktörer som kinesiska Temu och Shein. En utveckling som är oroande, enligt branschorganisationen Svensk Handel.

    I september handlade 20 procent av konsumenterna från utlandet online, jämfört med 16 procent under samma period 2023.

    “Det är oroande att så mycket av ökningen kommer från till exempel Temu och Shein, som ständigt bryter mot EU-lagstiftningen kring bland annat konsumentskydd, hållbarhet och immateriella rättigheter. Våra mätningar visar att en halv miljon svenskar handlat där i september”, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

    Ökningen bidrar samtidigt till att den generella omsättningen för e-handel stiger kraftigt. Enligt Svensk Handels indikator var omsättningen 13 miljarder i september, en ökning med 28 procent jämfört med 2023. (TT)

  • Helikopter kraschar in i radiomast i USA

    Minst fyra personer, inklusive ett barn, dödades när en privat helikopter kraschade in i en radiomast i USA. Olyckan inträffade sydost om Houston i Texas, rapporterar lokala medier.

    – Radiomasten rasade precis, sa vittnet Manuel Arciniega till tv-kanalen Fox 26.

    Inga andra personer eller byggnader ska ha skadats, enligt polisen. (TT)

  • Sverige rasar på jämställdhetsindex

    Sverige har fallit 14 platser på fyra år i organisationen Oxfams globala jämställdhetsindex. Enligt organisationen är det den förda politiken som gör att klyftorna ökar.

    Indexet, Commitment to Reducing Inequality Index (CRII), är framtaget av Oxfam i samarbete med Development Finance International (DFI).

    CRII rankar 164 länder i världen efter politiska beslut och deras effekter på ekonomisk jämlikhet. Indexet sammanställs vartannat år och i årets upplaga kommer Sverige på 24:e plats och rankas fortfarande lägst i Norden. Läs mer här.

    (TT)

  • Så mycket kommer pensionen att öka 2025

    Inkomstpensionen ökar med 4,0 procent från och med den 1 januari 2025 enligt Pensionsmyndighetens beräkningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

    Till exempel kommer den som har 17 700 kronor i inkomstpension i dag att få den höjd med cirka 700 kronor från och med årsskiftet.

    Garantipensionen, som följer inflationen via prisbasbeloppet, höjs i sin tur med 2,6 procent.

    För den som har både garantipension och inkomstpension blir höjningen mellan 2,6 och 4,0 procent. (TT)

  • Domarlöner får kritik: “Hotar självständighet”

    European Association of Judges (EAJ) uppmanar den svenska regeringen att så snart som möjligt införa ett nytt sätt att fastställa lönen för juridiska domare. Det nuvarande systemet anses riskera yrkesgruppens oberoende, enligt ett pressmeddelande.

    Kritiken kommer i form av en resolution som antogs enhälligt vid ett möte i Kapstaden, Sydafrika. I Sverige används individuell lönesättning, vilket Svenska Domarförbundet både motsätter sig och beskriver som unikt.

    EAJ hänvisar bland annat till ett dokument som förbjuder kopplingar mellan lön och dömande verksamhet bland domare.

    “En sådan koppling hotar den interna självständigheten och innebär en möjlighet att sätta press på domaren på ett sätt som riskerar att påverka hans eller hennes beslutsfattande”, skriver Sveriges domarförbund i samma pressmeddelande.

  • 87 dödade i israeliska flygangrepp

    Under natten till lördagen har minst 87 personer i Beit Lahia dödats till följd av ett israeliskt flyganfall, rapporterar CNN. Uppgifterna kommer från hälsomyndigheterna i Gaza.

    Bilder från platsen visar döda kroppar. Bland offren finns många barn. Skadade har flyttats till Kamal Adwan Hospital, som lider av brist på personal och medicinska förnödenheter.

    Tor Wennesland, FN:s fredssamordnare i Mellanöstern, sa i ett uttalande att “mardrömmen i Gaza har förvärrats”.

    – Hemska scener utspelar sig i norra Gaza mitt i konflikten, med obönhörliga israeliska attacker och en allt värre humanitär kris, säger Wennesland.

  • Nio års fängelse för mordförsök i Göteborg

    En 35-årig man döms till nio års fängelse för mordförsök, rapporterar Göteborgs-Posten.

    Händelsen inträffade utomhus i centrala Göteborg i somras, då mannen knivhögg en annan man i samband med en narkotikaaffär. Offret fick flera knivhugg på öppen gata, men kunde ta sig till ett närliggande torg där han fick hjälp.

    Gärningsmannen är tidigare ostraffad och identifierades med hjälp av övervakningskameror i samband med att han tagit ut pengar för narkotikaköpet. Via kortuppgifter kunde han efter några veckor gripas i sitt hem i Småland.

    Utöver fängelsestraffet ska 35-åringen betala ett skadestånd på 283 000 kronor.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern

Lämna ett svar