Effektivt bistånd för varaktig förändring



1002dda2 4dd3 4ac9 82fd 80c2590f5816

I decennier har Sverige varit världsledande inom internationellt bistånd. Vår generositet har räddat liv och gett oss ett starkt internationellt rykte. Som en “mjuk maktsupermakt” har vi påverkat globala beslut och främjat svenska intressen. Vi måste se till att våra biståndsmedel även fortsättningsvis används på ett sätt som gör maximal nytta. Det innebär att vi behöver fokusera på effektiva och beprövade initiativ som har potential att skapa bestående förändringar.

Effekterna av pandemin, långsammare ekonomisk återhämtning och klimatförändringar slår hårt, särskilt de fattigaste länderna. Samtidigt har Rysslands invasion av Ukraina, kriget i Sudan och den geopolitiska situationen i Mellanöstern skapat nya humanitära kriser.

Historiskt har Sverige rrankad som en av de mest effektiva biståndsgivarna av Center for Global Development (CGD). Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) har samtidigt pekat på brister i transparens och effektivitet. För att behålla vårt ledarskap måste vi ta dessa utmaningar på allvar och se till att varje skattekrona investeras på bästa möjliga sätt.

Globala utmaningar kräver globala lösningar och här spelar organisationer som vaccinalliansen Gavi och IDA, Världsbankens internationella utvecklingsfond, nyckelroller. Dessa organisationer och samarbeten har visat konkreta resultat för att rädda liv, minska fattigdom och främja hållbar utveckling.

Vaccin Alliance Gavi är ett lysande exempel på vad globalt samarbete kan åstadkomma. Under de senaste 25 åren har Gavi vaccinerat över en miljard barn i utvecklingsländer och förhindrat 17 miljoner dödsfall – motsvarande hela befolkningen i Sverige och Norge. Den ekonomiska avkastningen är också tydlig. Varje krona som investeras i Gavi genererar 21 kronor i besparingar inom vården och genererar 54 kronor i ökad produktivitet. Vaccinationer handlar inte bara om att rädda liv, utan också om att bygga starkare samhällen där friska barn kan gå i skolan, föräldrar kan arbeta och starta företag och ekonomier kan växa.

Under covid-19-pandemin spelade Gavi en avgörande roll genom att leverera miljontals vaccindoser till låg- och medelinkomstländer. Pandemin visade på världens sårbarhet för hälsokriser och nästa pandemi kan bli ännu farligare, vilket gör det i Sveriges intresse att investera i global pandemiberedskap. Genom fortsatt stöd till Gavi bidrar Sverige till global hälsosäkerhet och skyddar även svenska medborgare.

Ännu en viktig spelare i kampen mot fattigdom är IDA, Världsbankens internationella utvecklingsfond. IDA, spelar en väsentlig roll i arbetet med bidrag och förmånslån till låginkomstländer. Detta gör det möjligt för dessa länder att investera i sin egen utveckling utan att riskera att fastna i skuldkriser. IDA har också visat sig vara en pålitlig partner för att se till att biståndsmedel används effektivt och når de mest behövande.

Bistånd gynnar inte bara mottagarländerna, men stärker också vår säkerhet. Infektionssjukdomar, ekonomiska kriser och klimatförändringar påverkar oss alla. Länder utan stöd riskerar att kollapsa, vilket kan leda till stora migrationsvågor och ökad instabilitet. När västvärlden drar sig tillbaka fyller andra aktörer, som Ryssland, snabbt ett maktvakuum, som man kan se i Mali och Burkina Faso. En minskning av biståndet innebär ökad säkerhetspolitisk risk.

Sverige har en unik möjlighet att fortsätta vara en global förebild i multilaterala samarbeten. Gavi och IDA är effektiva verktyg för att bekämpa globala kriser och främja hållbar utveckling. Genom ökade investeringar kan vi fortsätta bidra till en tryggare och stabilare värld och fler får möjlighet till ett hälsosamt och produktivt liv.

Sverige bör se till att biståndet ger maximal effekt så att vi kan fortsätta göra skillnad – både för oss själva och för världen.

Carl Björkman, Chef för Norden, Gates Foundation

Lämna ett svar