Sänk skatten på pensionen – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Pensionssystemet har blivit mindre begripligt och respektavståndet har minskat till följd av de senaste årens ogenomtänkta politiken. En rejäl sänkning av skatten på egenintjänade pensioner behövs för att det ska bli mer lönsamt att arbeta och ha arbetat.

Den som arbetade en helhet liv ska veta att det också kommer att göra en betydande skillnad i pensionskuvertet. Tyvärr har flera reformer genomförts under de senaste åren, i syfte att stärka ekonomin för de med sämst pensioner, som gått i rakt motsatt riktning. I dag har nästan varannan av Sveriges 2,3 miljoner pensionärer garantipension eller någon annan form av avgift och är därmed i behov av stöd från staten för att fylla ut pensionen. Bara under det senaste året har antalet garantipensionärer ökat med 190 000. Det är en dyster utveckling som måste vändas.

Annons

Annons

Den med ett genomsnitt pension på 23 000 kr i månaden betalar idag 4 300 kr i skatt. För de med lite högre pension, 35 000 kronor i månaden, landar skatten på 7 600 kronor i månaden, om man nått den statliga målåldern för pension. Den som behöver eller väljer att gå i pension tidigare och har en pension på 23 000 kronor i månaden betalar hela 6 600 kronor i månaden i skatt. Det är varken rättvist eller rimligt. Regeringen föreslår nu en marginellt sänkt skatt för ålderspensionärer före årsskiftet. Det är välkommet, men otillräckligt. Skattebetalarna föreslår tre förändringar som måste göras för att säkerställa bättre och rättvisare pensioner:

  • Separera egenintjänad pension från garantipension och andra avgifter.
  • Sänk skatten avsevärt på egenintjänade pensioner.
  • Sänk skatten på lön i ett steg för dem som närmar sig och passerar målåldern för pension.

Fler borde kunna leva ett bra liv på sin pension utan att tvingas vara beroende av olika statliga bidrag och stöd. Samtidigt måste vi uppmuntra alla som kan att jobba så länge de vill och orkar. Det gynnar alla. Vi blir faktiskt inte rikare av att dela arbete, utan av att fler får möjlighet att jobba mer.

Christian Ekström, vd Skattebetalare

Annons

Erik Bengtzboe, chefsekonom Skattebetalare

Christian Ekström, Erik Bengtzboe, Skattebetalare

Öppna bilden i helskärmsläge

Lämna ett svar