-
33 kvinnor har fått sin livmoder borttagen felaktigt
Under 2023 och 2024 har 33 kvinnor av misstag fått sin livmoder borttagen, meddelade Akademiska sjukhuset vid en presskonferens på tisdagen, rapporterar SVT.
– Vi beklagar djupt det som har hänt. Operation för att ta bort en livmoder är en stor operation. Det borde inte ha hänt och vi ber de kvinnor som drabbats av detta om ursäkt. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lundegård, överläkare på Akademiska Sjukhuset.
Bakgrunden är att kvinnorna fick besked om att de hade cellförändringar, vilket är ett förstadium till livmoderhalscancer. De har därför rekommenderats att ta bort sina livmoder.
Diagnosen har i efterhand visat sig vara felaktig.
Kvinnorna som opererade ut sina livmoder av felaktiga skäl var mellan 38-85 år.
De drabbade kvinnorna har kontaktats, uppger Region Uppsala, och de kommer att erbjudas ett återbesök om de får information om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning.
Senaste nyheterna
-
Fem lastbilar i en kollision på E6
Fem lastbilar kolliderade på E6 norr om trafikplats Rydebäck under morgonen och en person fick föras till sjukhus. Inledningsvis var det helt stillastående på vägsträckan, men senare fick trafiken flyta i ett körfält förbi olycksplatsen.
– Det blir ordningsstörningar fram till klockan 13, räknar vi med, säger Jonas Hemert, inre befäl på räddningstjänsten.
Han beskriver det som en tvådelad olycka. Först krockade två lastbilar och sedan krockade ytterligare tre lastbilar då de tvingades bromsa snabbt.
-
Tillgången till kritiska vårdprodukter stärks
Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att stärka tillgången till särskilt kritiska vårdprodukter genom så kallad tillverkningsberedskap.
I uppdraget ingår bland annat att Läkemedelsverket ska kartlägga den svenska läkemedelsproduktionen. Det ska också ges rekommendationer om vilka läkemedel det är särskilt viktigt att ha tillgång till vid ett eventuellt förhöjt undantagstillstånd. (TT)
-
Fiskekvoter klara i EU
EU-ländernas fiskeriministrar har äntligen kommit överens om fiskekvoterna för Östersjön för nästa år, enligt källor i Bryssel.
Uppgörelsen slutfördes när ministrarna åter samlades tidigt på tisdagsmorgonen. De exakta detaljerna är ännu inte kända.
-
Kritiken: Dålig kontroll av spelmarknaden
Sedan 2019 gäller en ny spellag med licenssystem i Sverige, som bland annat gör det möjligt för kommersiella företag att erbjuda onlinespel till den svenska marknaden. En hörnsten i den nya lagen var att spelandet skulle stå under offentlig kontroll.
Nu visar Riksrevisionens granskning att Spelinspektionen, som fick ansvaret för tillsynen, har stora brister i sin kontroll av spelbolag.
Det största problemet är att myndigheten gör för få kontroller, dessutom görs de inte utifrån en riskanalys och när brister upptäcks görs det ingen uppföljning om de är åtgärdade. (TT)
-
Byggnader utrymda vid danska universitetet
Dansk polis spärrade av Universitetsparken i Aarhus i morse efter att några personer rapporterat symtom efter att ha vistats i två byggnader inne i Aarhus Universitet.
Flera personer har upplevt obehag, men ingen har skadats allvarligt, skriver dansk polis på X.
Experter från den danska beredskapsmyndigheten ska undersöka en möjlig kemisk reaktion.
Större delen av parken kunde senare öppnas igen, men de två byggnaderna är fortfarande avspärrade. (TT)
-
Dödlig tågkrasch i Wales
En man dog och 15 skadades när två passagerartåg kolliderade i Wales, Storbritannien. Olyckan inträffade sent på måndagen nära byn Llanbrynmair i centrala Wales, enligt polisen.
– Det är med sorg vi kan bekräfta att en man har dött efter kvällens händelse, säger Andrew Morgan, chef för den brittiska transportpolisen.
De skadade har förts till sjukhus men bedöms inte vara allvarligt skadade. Polisen arbetar med att “förstå omständigheterna” som ledde till kollisionen, enligt Morgan. (TT)
-
Viaplay gjorde en knapp vinst
Streamingbolaget Viaplay redovisar ett rörelseresultat på 2 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 538 miljoner kronor under samma period förra året.
Nettoomsättningen sjönk till 4,4 miljarder, från 4,5 miljarder.
Viaplay är en av börsens stora förlorare hittills i år med ett kursfall på 55 procent. (TT)
-
Liam Payne hade kokain i sitt system
One Direction-stjärnan Liam Payne hade kokain i sig när han dog, visar den preliminära toxikologiska rapporten, enligt argentinska myndigheter.
Liam Payne, 31, dog efter att ha fallit från tredje våningen på ett hotell i Argentinas huvudstad Buenos Aires den 16 oktober.
Den preliminära rapporten överlämnades till åklagare i måndags. Den understryker att det är för tidigt att säga exakt hur höga halterna är. Slutrapporten väntas inte förrän om några veckor. (TT)
-
Rekordstora utbetalningar från A-kassan
Under tredje kvartalet betalades 5,6 miljarder kronor ut från a-kassan, en ökning med 43 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen är bred över hela landet.
“Att arbetslösheten är hög märks på de rekordstora utbetalningarna från a-kassan. Det blir ett tydligt bevis på att a-kassan i svåra tider har en viktig funktion som både trygghets- och omställningsförsäkring”, säger Tomas Eriksson , kanslichef på Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande. (TT)
-
Norsk polis utökar den inre gränskontrollen
Norges justitieminister Emilie Mehl (Sp) meddelar att landet förlänger den tillfälliga inre gränskontrollen till den 11 november.
Gränskontrollen infördes tidigare i oktober på grund av den ökade hotnivån, särskilt mot judiska och israeliska mål.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern