Det välbekanta ägget
När det kommer till matminnen tänker jag mycket på ägg. Vi åt mycket sånt när jag växte upp. För mig är ägget förknippat med familjen, frukostbordet eller en enkel sommarlunch. Som barn åt jag ägget kokt, med en klick smör och salt på. När jag blev lite äldre blev det kaviar. På somrarna gjorde pappa alltid omeletter, med ost och gräslök. Nu har jag tagit till mig äggtraditionen i min egen familj. Vi äter ofta kokta ägg, men ibland på helgerna är det äggröra. Mina barn älskar det, jag älskar det! Tricket är att göra den på låg värme och rör om riktigt långsamt i pannan. Man vill ha den där krämigheten, den får inte vara knölig. Mina barn gillar att äta äggröra med rostat bröd. Själv gillar jag krispig paprika, som kontrast till den mosiga röran.
Lammställ i skärgården
Vi har ett sommarhus i mellanskärgården, där familjen gärna umgås. När vi bodde i Spanien var det vårt enda boende i Sverige. En viktig del av detta är båtlivet. Minst en gång per sommar tar vi båten långt ut och slår läger. Det roliga är att göra utflykten till en sport. Strävan efter att hitta den perfekta platsen att slå upp och slå upp tältet och sedan laga en fullfjädrad middag. Jag har därför införskaffat en bärbar grill. På den grillar jag lammställ, min specialitet som jag har lagat hemma innan vi går ut. Sedan tog jag bort fettpälsen, skar den i delar och la köttet i en påse med någon slags marinad. Består oftast av citron, vitlök, rosmarin och chiliflakes. Till det har vi majskolvar, paprika och tomater. Och rödlök som får stå länge på grillen så den blir gosig och söt. Ibland har vi stormkök och kokar potatis också. Det gäller att ha tålamod och vänta på rätt tillfälle även om man vill börja direkt. Vi dukar inget bord, du kan äta med händerna. Vi avslutar med en variant av s’mores; digestivekex, mjölkchoklad och marshmallows i ett foliepaket på grillen. Inget lyxigt, det är såklart omgivningen som gör allt. Det enorma lugnet, ensamheten. Tittar ut över havet. Jag tror att det bor en liten vandrare eller prepper i en, vilket gör det till en sådan tillfredsställande känsla att förbereda sig för något, och lyckas avsluta en hel måltid ute i naturen. Den exakta platsen för detta varierar, liksom föreningen. Antingen är vi hela familjen, jag och min son eller med vänner. Men måltiden är alltid densamma.