“Kryssnings-Mimmi” berättar – tankar, tips och myter om kryssning


Mimmi Tysk har ibland kallats “Cruise Mimmi”, vilket är kopplat till hennes passionerade engagemang för kryssningar. Idag driver hon en resebyrå för alla som älskar att kryssa och vi passade på att göra en intervju. Vad nu, är cruising bara för blåhåriga damer?

En intervju med “Kryssnings-Mimmi”

Under Resemässan på Stockholmsmässan i oktober träffade vi Mimmi Tysk som jobbar med Kryssningar.se och Go Cruising. Förutom att Mimmi är en härlig person kan hon också utan överdrift beskrivas som en kryssningsexpert. Det finns en anledning till att hon ibland får smeknamnet “Cruise Mimmi”.

Vår egen erfarenhet av kryssningar är begränsad till en medelhavskryssning som vi tog Havets frihetfrån Royal Caribbean, för ett par år sedan. Detta var förvisso en väldigt trevlig upplevelse, men vi är med andra ord långt ifrån erfarna kryssningsresenärer, och vi valde därför att göra en intervju med Mimmi, för att få veta lite mer. En morgon, innan Resemässan öppnade, tog vi en fika tillsammans och pratade om kryssningar.

batch IMG E1912
Frida och Mimmi från Kryssningar.se, på Resemässan

En maskerad – som ledde till en kryssning

För Mimmi var det en fest som öppnade dörrarna till cruisingens värld. Eftersom hon arbetade i resebranschen blev hon inbjuden till en maskerad som arrangerades av kryssningsföretaget Royal Caribbean. Eller var det en maskerad förresten? Mimmi och hennes kompis hade gått all in på maskeradtema, ansiktsmålning och allt, men när de kom till festen insåg de att alla andra åtminstone hade lagt till lite diskret kryssningsaccessoar till sin annars sobra klädsel.

Om de stod ut på festen? Ja, definitivt! Men det ledde till att de vann första priset – en kryssning i Medelhavet på fartyget Havets prakt.

En första kryssningsupplevelse

Mimmi, som aldrig hade kryssat förut, minns att hon var fördomsfull inför resan. Måste jag spela bridge ombord? Kommer alla andra passagerare att vara äldre damer med blått hår?

Men inget av det visade sig vara sant. Kryssningen, som startade i Venedig, öppnade upp en helt ny värld för Mimmi: kryssningsvärlden. Hon kan fortfarande minnas hur fascinerad hon var den första gången. Det fanns så mycket att göra ombord: restauranger, barer, dansgolv, scener, gym, klättring… Dessutom stannade fartyget vid den ena spännande destinationen efter den andra.

FlyCruis Banner png.png
batch Mykonos hamn
Mykonos hamn, Grekland
batch Mykonos stad
Mykonos, Grekland

Från resesäljare till kryssningsexpert

Mimmi arbetade länge som resesäljare på Freys Resebyrå i Norrtälje och hon talade mycket varmt om hur hon fick möjlighet att fritt testa nya idéer där, vilket ledde till att hon utvecklades i jobbet. Vid ett tillfälle blev hon inbjuden på en studieresa för att se nya byggnader Voyager of the Seassom då var världens största kryssningsfartyg. För Mimmi var det en wow-upplevelse utan dess like.

På Freys Resebyrå började Mimmi skapa kryssningsresor, där man kunde anmäla sig till kryssning i grupp, tillsammans med Mimmi. På så sätt hade du en erfaren och trygg guide med dig hela vägen, redan från resans början i Sverige. Hon annonserade ut resorna i lokalpressen och de blev oerhört populära. Ryktet om “Kryssnings-Mimmi” spred sig i branschen.

batch AX20 FL145
Kryssningsfartyget Celebrity Apex
batch 21 CelebrityEdge IconicSuite12101 14337
Eggs Benedict ombord på Celebrity Edge
batch IMG 20220426 133640
En stund i solen på pooldäcket
batch RCI NV 082019 PR BVS LandC 20190224 152733 RET
The Line and Coconut bar på Navigator of the Seas, Royal Caribbean

Flyttade till eget företag

Att Mimmi var en resesäljare utöver det vanliga uppmärksammades på flera sätt och bland annat nominerades hon till “Årets resesäljare” på Grand Travel Awards 2013. Visst trivdes hon på Freys Resebyrå, men inombords visste att hon en dag behövde ta nästa steg.

När ytterligare en person på resebyrån riskerade att bli avskedad, på först-in-först-ut-basis, tog hon äntligen mod till sig och tog steget. Kollegan undvek att bli uppsagd och Mimmi startade eget.

batch minimimmi
Mimmi tyska

Go Cruising och Kryssningar.se

Innan intervjun tog vi en titt på Mimmis hemsidor: Åk på kryssning och Cruises.se. Varför finns det två och vad är skillnaden? Mimmi förklarade att företaget haft olika namn genom åren. Hon började med “Go Cruising” och fick senare möjlighet att ta över sajten “Kryssningar.se”.

Idag är “Kryssningar.se” den huvudsakliga (och mest lättnavigerade) sajten. I framtiden kommer Go Cruising att helt ersättas av Kryssningar.se, men än så länge behöver båda sajterna finnas kvar eftersom olika kunder hittar den ena eller den andra. Oavsett vilken hemsida du besöker hittar du självklart samma kryssningar och samma priser.

batch Barbados fargglada hus
Barbados

Hur lyckades du starta ditt eget företag?

Föga överraskande har det gått bra för Mimmi. Hon har den där speciella kombinationen av kunnande och ett brinnande engagemang, som ofta leder till framgång. Om man bortser från pandemiåret, då verksamheten hade det tufft men ändå gjorde en liten vinst, så har det gått kontinuerligt uppåt. Idag är det totalt nio anställda på företaget och Mimmi har även köpt resebyrån där kryssningssagan startade en gång i tiden, Freys Resebyrå i Norrtälje.

freedomtravel flodkryssningsbanner kryssningar.se 1.png

Varför köpa en kryssning via Kryssningar.se?

Vi gav Mimmi möjlighet att berätta varför du ska köpa en kryssning genom dem, istället för att gå direkt till respektive kryssningsföretag. Självklart hade Mimmi ett svar på detta.

På Kryssningar.se kan du hitta nästan alla världens kryssningsföretag tillsammans. Du får en tydlig överblick över alla kryssningar och kan därmed jämföra priser, rutter, aktiviteter, tider och liknande. På sajten kan du sortera efter destinationer, rederier, pris eller typ av kryssning, såsom paketresor, flodkryssningar, lyxkryssningar och expeditionskryssningar. Priserna är desamma som om du bokar direkt hos fraktbolagen och på mässor och liknande kan priserna till och med bli lägre.

En annan fördel är att du kan be om hjälp och råd. Mimmi, och hennes åtta anställda, är opartiska i valet mellan olika rederier och kan hjälpa dig att hitta det som passar dig bäst. De är också alla erfarna kryssare. För ja, jobbar man på Mimmi så måste man då och då åka på kryssningsstudieresor, så att man kan guida kunderna i sortimentet.

Ingen fråga är för dum! De anställda på Kryssningar.se kärlek att prata om kryssningar.

batch exotic beach at St. Lucia between the two Pitons St. Lucia
Strand på St Lucia, Karibien

Mimmis nästa kryssning

Naturligtvis ville vi veta var Mimmi själv cruisar nästa gång, och hon berättade att det blir en kryssning med oss Ikon av havenfrån Royal Caribbean, med familjen på höstlov.

Den 10-årige sonen har cruisat sedan han var 6 månader och han älskar att kryssa. Det bästa, enligt sonen, är alla aktiviteter ombord, som minigolf, padel, basket och favoriten, fallskärmssimulering iFLY.

batch Surfing
Surfa ombord på ett kryssningsfartyg

Cruise Mimmi slår igenom myter

Avslutningsvis undrade vi om Mimmi kunde hjälpa till att skingra några kryssningsmyter. Hon skrattade och sa att vissa myter lever. Hur som helst, enligt Mimmi är följande kryssningsmyter INTE sanna.

  • Cruising är endast för gamla blåhåriga damer (FALSK)
  • Du har “fastnat” på båten och det finns inget att göra (FALSK)
  • Det enda du gör ombord är att äta och äta (FALSK)

Mimmi förklarade att det finns många olika kryssningar och kryssningsfartyg. Vill du ha lugn och ro eller mycket aktiviteter? Reser du med barn eller föredrar du en mer vuxen atmosfär? Gillar du större eller mindre fartyg? Eller är du kanske intresserad av det som blivit riktigt populärt på senare tid – flodkryssningar? Ta kontakt med Mimmi och hennes kollegor på Cruises.se så att de kan guida dig rakt igenom kryssningsdjungeln.

batch splashpool
batch RCI Sunset Wine DSC05524
Utsikt från Oasis of the Seas
Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar