Skolfrågor i framkant för KD – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Kristdemokraterna är initiativtagare till en utredning om små barngrupper i förskolan, i Lindesbergs kommun.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: ERIK G SVENSON

Under första hälften av mandatperioden fick vi igenom mycket kristdemokratisk politik. Policymässigt har vi bland annat inlett en utredning om mindre barngrupper i förskolan. Vi bevakar och hävdar elevens rätt till undervisning och studier i förskola och skola. Vi har initierat en omformning av utbildningspriset med förhoppning om ytterligare utrymme så att kvalitativ och framåtsyftande undervisning med fokus på måluppfyllelse på så sätt kan premieras, uppmärksammas och spridas i kommunen. KD har också, tillsammans med andra mindre parter, utifrån dokumentation och information från verksamheten förhindrat nedläggning av Lastbil och tunga maskiner. Förslaget att lägga ner programfokus var nog ett av de mest ologiska förslag jag stött på.

Annons

Kristdemokraterna behöver samarbeta med andra partier. Så ser verkligheten ut. Denna mandatperiod sker nu med SD och M. Samarbetet har tidigare inneburit och kommer även fortsättningsvis innebära en del kompromisser. Om jag ska vara rakt på sak är breda överenskommelser (regering-opposition) i vissa frågor ibland det bästa för kommunen då lösningar blir mer hållbara med tiden. Oavsett omfattningen av ett samarbete är utmaningen att inte samtidigt äventyra partiets ideologi. Vad vi inte är beredda att göra är att backa i frågor som vi gick till val på eftersom det är våra väljares förtroende som vi måste skydda och hantera.

Annons

Därför ser vi heller ingen anledning att lägga tid och resurser på en utredning kring avvecklingen av dessa skolor.

Samarbetet i styrelsen har delvis fungerat bra, det har varit konstruktivt och gemensamt arbete. I nämnden har det också varit utmanande, mer utmanande än jag kunnat föreställa mig. Framför allt skulle partierna initialt behöva resonera mer kring våra olika ingångsvärden i olika frågor. Vad menar vi till exempel med landsbygden om vi nu är överens om att den är värd att bevara?

Det står nu klart i förslaget angående utredningen av möjligheten att lägga ner gymnasieskolan i Storå och flytta årskurserna 4–5 på Vedevåg skola till Frövskolan. Jag tror inte att det är rätt väg in i framtiden för Lindesbergs kommun. Därför ser vi heller ingen anledning att lägga tid och resurser på en utredning kring avvecklingen av dessa skolor. När det gäller övriga förslag i ärendet ser vi nedläggningen av centralförskolorna Kungsfågeln och Kristallen som en naturlig följd av färdigställandet av förskolan Paletten, som också ligger centralt. Det betyder inte att barnen på Kungsfågeln och Kristallen måste åka till Paletten, men med det färdiga bygget har vi en överkapacitet i centrala Lindesberg. Att utreda eventuell effektivisering av förskoleverksamhet och skolverksamhet i Guldsmedshyttan och Storå känns också rimligt ur samlokaliseringsperspektiv och att det inte är så långt mellan orterna. Förvaltningen har gjort ett bra jobb med att hitta besparingar de senaste två åren. Däremot har vi helt klart mer att göra både i nämnd och förvaltning och utifrån den ansträngda ekonomiska situation som

Annons

Annons

Lindesberg är inne, KD har i flera olika sammanhang efterfrågat mer dialog (inom den styrande minoriteten, med oppositionen, med förvaltningen) för att komma vidare i detta arbete. Från september har det bjudits in till extra dialogmöten utöver styrelsens möten. Jag är den första som välkomnar det, men jag tog för givet att alla parter skulle få vara med (V och L saknas) och jag är också kritisk till att vi inte kommit längre genom konstruktiv dialog i ordinarie styrelse möten. Istället har mycket handlat om prestige. Vi har haft två år. Nu (hösten 2024) är budskapet att det är bråttom att fatta beslut som ger besparingar. Om inte snabba beslut fattas nu hotas vi av tvångsförvaltning 2027. Inte i morgon, som det ibland kan låta.

Har vi lärt oss något av detta? Min förhoppning är att prestige läggs åt sidan, att alla är med i det demokratiska samtalet. Vi måste göra det bästa för hela Lindesbergs kommun. För KD är det att bevara och utveckla landsbygden, inte avveckla den.

Helene Lundin (KD)
ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Lämna ett svar