Varför samverkar inte Dalarna för en gemensam digital strategi? – hufvudstadsbladet



d1907da4 e288 5977 9aad 5f57fd5a2b51

Dalarna står, liksom resten av landet, inför en digital transformation som i grunden kan förändra hur våra samhällen fungerar. För kommunerna här i Dalarna är digitalisering en nyckelfråga – inte bara för att förbättra välfärden och öka medborgarnyttan, utan också för att effektivisera vår samhällsplanering och stärka vår region för framtiden. Men trots de uppenbara fördelarna ser vi bristande samarbete mellan kommunerna. Varför är det så?

Utmaningarna för våra dalkommuner är flera. Många saknar de resurser och den tekniska infrastruktur som krävs för att hantera digitaliseringens omfattning. Samtidigt har vi en åldrande teknisk skuld – gamla IT-system och processer som behöver moderniseras för att möjliggöra nya digitala lösningar. I mindre kommuner är bristen på digital kompetens en särskilt stor utmaning och det riskerar att äventyra hela den digitala omställningen.

En gemensam digital strategi eftersom Dalarna kan vara lösningen. Genom samverkan skulle våra kommuner kunna dela resurser, kompetens och tekniska lösningar för att påskynda utvecklingen. Vi kan skapa en mer kostnadseffektiv och kraftfull digitalisering tillsammans, där kommunerna gemensamt tar sig an digitala projekt istället för att varje kommun ska försöka lösa utmaningarna på egen hand.

Så varför sker inte detta samarbete? Ofta handlar det om en vilja att bevara självstyret, där varje kommun ser till sina egna behov och prioriteringar. Men i dagens digitala värld är detta en kortsiktig lösning. Om vi ​​fortsätter att arbeta isolerat riskerar vi att hamna efter andra regioner som redan har insett kraften i att samarbeta. Samarbete kring digitalisering är inget hot mot kommunernas självstyre – tvärtom stärker det vår gemensamma förmåga att leverera bättre tjänster till medborgarna och att rusta oss för framtiden.

Det är också klart att politiskt engagemang och långsiktig finansiering spelar en avgörande roll för framgången med digitalisering. Om våra politiska ledare i Dalarna inte ser den långsiktiga vinsten av samverkan och är villiga att satsa på gemensamma digitala satsningar kommer vi att fortsätta möta dessa utmaningar. Vi kan inte förvänta oss att varje enskild kommun klarar detta ensam – det kräver samlade insatser.

Frågan vi måste ställa oss är: varför utnyttjas inte samverkanspotentialen fullt ut i Dalarna? Vi har alla förutsättningar att bygga en stark digital grund för framtiden, men det kräver att vi vågar ta steget och samarbeta. Digitalisering är inte bara en teknisk fråga, det är en fråga om vår gemensamma framtid. Det är dags att vi slutar tänka i liten skala och istället tittar på utvecklingen av hela Dalarna.

Stefan Eriksson

Lämna ett svar