Våga variera med pumpan som blir över efter Halloween


Välj rätt pumpa

– Pumpor finns i många former och kan variera i smak och konsistens. Den vi ser mest är den pompösa halloweenpumpan, som också kallas för socker eller jättepumpa. Den är lätt att tälja, fruktköttet är fast med söt smak och gott till både matlagning och bakning. Om du vill prova andra är till exempel Hokkaido pumpa red kuri bra med sin smöriga, nötiga smak.

Diversifiera dig själv

– Många har gjort en krämig pumpasoppa eller bakad pumpa. Men prova också att torka och beta. För torkning; skiva pumpan riktigt tunt (1–2 mm). Lägg skivorna på bakplåtspapper och torka i ugnen på 60-70 grader, tills de är knapriga. Gott att toppa salladen med. Om du ska sylta, gör en blandning av en del vinäger, två delar socker och tre delar vatten. Krydda den varm och syrlig med peppar, chili, vitlök, salt och ingefära eller med dillfrö och koriander. Lägg skivad eller tärnad pumpa i en burk, koka upp blandningen och häll över. Låt stå över natten och förvara i kylen.

Krydda

– Krydda gärna med syra, värme och salt. Det bryter av det söta och krämiga. Citrus, chili, Sichuanpeppar, vitlök, ingefära och citrongräs används rikligt i mitt kök.

Vitamin rik

– Pumpaköttet är rikt på både a-, c-, e- och b-vitaminer. Dessutom innehåller den gott om antioxidanter. Pumpafrön är rika på nyttiga fetter, magnesium och zink. Så om du tittar på hälsofördelarna med pumpor är de inte riktigt så illa.

Lämna ett svar