Digitalt skyddsnät ökar företagssäkerheten
Behovet av att säkra sin data ökar. Johan Litens förklarar hur Depona skyddar data mot informationsförlust.
– Om det var viktigt att säkra sin digitala miljö tidigare så är det ännu viktigare nu. Den som ansvarar för driften ska vara helt säker på att kritisk och känslig data inte går förlorad vid serverkrasch eller IT-attack, säger Johan Litens.
Depona hjälper sina kunder med lösningar som garanterar att viktig information alltid är tillgänglig och skyddad.
– Vi har sett exempel på ransomware-attacker där inte ens Sveriges bästa IT-kriminaltekniker har kunnat reda ut koderna. Man har ibland fått bygga hela IT-miljöer från grunden. Det är just därför det är så viktigt att du har överblick över din data och hur den lagras, fortsätter Johan Litens.
Förblir oinfekterad vid attack
Det är här Depona kommer in i bilden. Kundens system kopplas till Deponas arkivservrar och arkiveringssystemet hämtar då automatiskt affärskritisk data som kunden har valt att arkiveras långsiktigt på en plats skild från de IT-system som man arbetar i till vardags.
– Det vi också lägger till är en offline backup. Den förblir oförorenad om kundens IT-miljö skulle utsättas för en attack och kan snabbt laddas upp någon annanstans. I praktiken innebär det att man slipper det enorma manuella återskapande arbete som annars krävs när man ska sätta upp systemet från grunden, säger Johan Litens.
Depona Visual Archive är inte knutet till någon av techjättarna, vilket gör att kunden kan använda den systemleverantör för den dagliga IT-drift som de föredrar. Arkivlösningen fungerar i bakgrunden, utan att kunden behöver göra något.
– Med en bra arkivtjänst och backup har man minskat fallhöjden och kan agera lite smidigare i vardagen. Om det misslyckas i den dagliga verksamheten finns ett digitalt skyddsnät som motverkar de kostsamma och mödosamma konsekvenserna av ett IT-haveri, säger Johan Litens och fortsätter:
– Jag upplever att cyberattacker fram till nyligen sågs som force majeure, en onormal händelse som verksamheten varken förutsåg eller hade en strategi att hantera. Nu kan företagen inte skylla på det längre. År 2024 måste du ha kontroll och ordning på dina uppgifter.
Tre tips för säker datahantering
Identifiera vilken data som absolut inte får gå förlorad eller låsas.
Etablera ett helt separat digitalt skyddsnät för denna typ av data. Ju mer åtskild från den dagliga verksamheten, desto mer sannolikt är det att informationen kommer att vara i perfekt skick vid en attack.
Lagringen ska ske systematiskt och automatiskt. Manuella processer innebär risker för mänskliga fel.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Depona och inte en artikel av hufvudstadsbladet