Lasse Diding till angrepp mot Augustnominerad bok


Boken “De hemliga breven”, som samlar omfattande korrespondens mellan Jan Myrdal och hans föräldrar Alva och Gunnar Myrdal, är i höst nominerad till Augustpriset.
Jan Myrdals son Janken Myrdal, hans faster Kaj Fölster och journalisten Bosse Lindquist står bakom publiceringen. Trion har även skrivit en inledning och ett efterord.
I sin nyutgivna bok “De grova lögnerna om Jan Myrdal i De hemliga breven” pekar Jan Myrdalskännaren Lasse Diding ut tre påståenden i “De hemliga breven” som osanningar.
– Min bok är egentligen en litteraturpsykologisk uppsats om vad som skapade författaren Jan Myrdal i sin barndom, och en studie i hur “De hemliga breven” togs emot i pressen när den publicerades i höstas. Jag ser det andra som ett slags bonusmaterial, säger han.

Det är speciellt tre saker i “De hemliga breven” som Diding kallar lögner.
Dels gäller det vad Janken Myrdal skriver om Jan Myrdals bok “Ett andra anstånd”. Janken Myrdal tror att pappan i boken, när han sitter och tittar på pornografiska bilder från 1940-talet, utifrån en kvinnas kön, kan identifiera henne som sin mamma Nadja Wiking.
– Han målar ut Jan som en smutsig gubbe. Faktum är att Jan känner igen henne på hennes ansikte. Det är bara att jämföra med det som faktiskt står i boken, säger Lasse Diding.
I “En andra respit” skriver Jan Myrdal mycket riktigt att han känner igen “varje drag runt ögon och mun”. Följer dock en utförlig beskrivning av kvinnans kön. “Kvinnors underansikte är lika individuellt som överansiktet”, sammanfattar Jan Myrdal.

Journalisten Bosse Lindquist är en av personerna bakom boken

I den andra fallet är att Bosse Lindquist beskriver det som att Gunnar och Alva Myrdal blir förvånade när de hör Jan Myrdal läsa ur romanen “Barndom” på radion, där sonen våldsamt attackerar föräldrarna. Så pass att Alva Myrdal kollapsar och slår sig själv.
– De var faktiskt förberedda på vad de skulle få höra, skriver Kaj Fölster i sin bok “De tre löven”. Jan hade redan tidigare publicerat stycken ur “Barndomen” som de läst.
Bosse Lindquist ser dock inte att denna fråga på något sätt kan tolkas som lögn.
– Det är sant att han hade attackerat sina föräldrar tidigare. Men Alva var inte beredd att bli skandaliserad i radio av sin son inför hela svenska folket, säger han.
Bosse Lindquist är i farten när DN når honom. Han är noga med att han inte har läst Didings bok, utan bara sett omslaget.

För det tredje Lasse Diding tar upp uppgifterna om att Alva och Gunnar Myrdal ska ha köpt ett hus till Jan Myrdal utanför Mariefred.
– Jan tog ett banklån för att köpa huset, det sa Janken till mig. Jan lånade då pengar av sina föräldrar för att rusta upp huset, men det betalade han tillbaka, säger Diding.
Beviset menar han finns i makarna Myrdals bevarade testamente från 1977. Makarna listar gåvor och bidrag till barnen i vuxen ålder, men nämner inget hus för Jan.
– Däremot kan man läsa att Kaj Fölster har fått hus på Gotland, säger Diding.
Bosse Lindquist har dock svårt att se hur det kan kallas grov lögn.
– Jag kan ha formulerat mig dåligt, men jag hör inga lögner i det här. Breven vittnar om Alva och Gunnars ansträngningar att fixa det huset åt Jan, och hur han fortfarande inte är nöjd och ställer fler krav. Att de sedan kanske gjorde någon form av ekonomisk uppgörelse förändrar inte mina poänger, det vill säga att de under de första decennierna av Jans liv hjälpte honom ekonomiskt, vilket han förnekade och minimerade, säger han.
Alva och Gunnar Myrdal dog 1986 respektive 1987. Jan Myrdal gick bort 2020.

Författaren Jan Myrdal (1927–2020).

Läs mer:
Boken med breven mellan Jan Myrdal och hans föräldrar är dynamit
Janken Myrdal: “Jag var rädd för min pappa”
De är nominerade till Augustpriset

Lämna ett svar