EXTERN LÄNK: Säkerhet på lager – här är produkterna du behöver
Varje dag klickar svenskar hem många tusen föremål från internet. Det handlar om allt från möbler till mat, kläder och elektronik. Men nästan alla produkter har en sak gemensamt. Innan de når kundernas händer har de passerat ett lager och hanterats av lagerarbetare.
Distribution och godsmottagning är en central länk för att mycket av det vi tar för givet i vardagen ska fungera. Men det finns en mörk sida. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik är lagerarbetare och truckförare två av de yrkesgrupper i Sverige som drabbas av flest arbetsskador.
Säkerheten kommer först
Men det ser inte likadant ut på alla lager. På inredningsföretaget AJ Produkters lager är antalet olyckor och arbetsolyckor lågt. Fredrik Emilsson, som är lagerchef, ser säkerhetstänkandet som avgörande för att verksamheten ska fungera.
– Det genomsyrar allt vi gör, säger han.
På det 54 000 kvadratmeter stora centrallagret i Halmstad arbetar över hundra anställda varje dag med att ta emot, packa, paketera och skicka ut tusentals paket från ett sortiment som omfattar drygt 15 000 produkter.
– Det är just den breda produktfloran som gör jobbet till en utmaning. Samtidigt tänker vi på miljön och vill inte paketera och skicka luft. Det är ett konstant spel av Tetris att använda varje tum.
Personligen engagerad
Fredrik Emilsson har själv på nära håll upplevt den tragedi som en olycka på en arbetsplats kan innebära. I oktober förra året dog hans son efter en olycka på en gård. Det har såklart inneburit oändlig sorg, men också fördjupade insikterna om hur viktigt det är med säkerhet.
– Även om jag alltid har prioriterat säkerheten har min son Caspers död gett det en ny dimension. Det handlar om att förebygga olyckor innan de inträffar, oavsett arbetsplats, säger han.
Om han brukade prata mycket om säkerhet så gör han det ännu mer idag – och på fler sätt, konstaterar Fredrik Emilsson. Trots förlusten av sin son strävar han efter att skapa mening och hjälpa andra, bland annat genom sitt engagemang för en organisation som arbetar för organdonation.
– Ens barn ska inte gå bort före en själv. Men min sons organdonation räddade fem andra liv, säger han.
Involverar alla anställda
Att maskineriet på den egna arbetsplatsen, AJ Produkter, går smidigt, samtidigt som det är få olyckor, tillskriver Fredrik Emilsson ett noggrant säkerhetsarbete som involverar alla anställda.
– Hållbarhet är ledordet både när vi pratar om produkter och människor. Detta inkluderar inte bara miljön utan i högsta grad även säkerheten. Det är många som har jobbat hos oss i över 20 år. Det går inte att behålla personal om man anstränger och pressar dem.
En av de förbättringar som skett de senaste åren har varit att se till att så mycket som möjligt av leveranserna från Asien kommer på pallar och inte löst staplade i containrarna.
– Lösplock är slitsamt för kroppen och det vill vi minska så mycket som möjligt, säger Fredrik Emilsson.
Så lastbilen tämjdes
På ett lager är trucken kanske det viktigaste arbetsredskapet. Samtidigt är det, av olycksstatistiken att döma, en av de farligaste maskinerna på svenska arbetsplatser.
Men på AJ Produkters lager har de få incidenter som faktiskt inträffar ingenting med lastbilarna att göra. Flera säkerhetshöjande insatser har gjorts de senaste åren. Bland annat har golven målats för att tydliggöra var huvudvägen går och var man ska ge vika. En hårdvara på varje lastbil säkerställer också att den endast kan köras av personer med rätt behörighet.
– Dessutom har vi infört lampor som lyser upp lagergolvet lite framför lastbilarna, så att kollegorna ser någon köra, till exempel i korsningar.
För att stötta sina kollegor och fånga upp potentiella risker tidigt är Fredrik Emilsson och de andra arbetsledarna ute i verksamheten så mycket som möjligt för att arbeta med sin personalgrupp.
– Det är inte på kontoret det händer allvarliga olyckor. Företag vinner i längden genom att lyssna på och investera i personalen. Visst är tempo viktigt, men i slutändan vill vi leverera kvalitet på ett säkert och hållbart sätt.
EXTERN LÄNK: Lageroptimering – AJ Produkter kan hjälpa dig att möblera lager och industri
Fredrik Emilssons fem tips för ett säkrare lager:
1. Tänk kritiskt
“Man behöver jobba förebyggande, hela tiden, och inte bara agera när något har hänt. Om man till exempel bygger om sitt lager bör man göra en bedömning för att hitta och åtgärda zoner där man ser risker.”
2. Öppna lådan – och sprid informationen
“Det får inte bli så att erbjudandena hamnar i byrålådan. Har något hänt måste alla informeras, så att det inte händer igen. Vi har månadsmöten med hela personalstyrkan på över 100 personer så att alla får likadant information, samtidigt från en mun.”
3. Involvera personalen
“Personalen måste känna sig trygga med att de hörs om de säger något som har med säkerhet att göra. Det är därför jag och mina arbetsledare är mycket ute på lagret.”
4. Städning är en säkerhetsåtgärd
“Städning kan inte vara något man gör halvhjärtat. Vi har flera personer som sköter våra lokaler på heltid. Det påverkar säkerheten, eftersom man snabbt blir av med pallar eller träskrot som är i vägen.”
5. Tänk på kroppen – och lyft rätt
– Det här jobbet innebär mycket praktiskt arbete. Vissa tror att om man jobbar på lagret så behöver man inte träna. Men kroppen måste hålla över tid och det är viktigt att arbeta förebyggande. När vi utökade lagret byggde vi samtidigt en friskvårdsanläggning för hela företaget med generösa öppettider för just det ändamålet.”
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och inte en artikel av hufvudstadsbladet