I en inlaga i hufvudstadsbladet den 25 oktober lyfts en rad farhågor kring införandet av effekttariffer. Vi vill ta tillfället i akt för att reda ut några missförstånd.
Bakgrunden till förändringen är att Energimarknadsinspektionen 2022 beslutade att alla elnätsföretag i Sverige ska ha infört effekttariffer senast den 1 januari 2027. Ett antal små och medelstora företag har redan infört det, men Ellevio är först bland de största. Syftet är att jämna ut elanvändningen mer över dygnet, för att frigöra kapacitet så att elnätet håller längre och de långsiktiga kostnaderna hålls nere för kunderna.
Att elnätsfakturan är högre än elförbrukningen beror på en rad faktorer.
Något som har hamnat i fokus är till exempel att ladda en elbil, något som går bra på natten och som många redan gör. Att laga mat, köra diskmaskin och tvättmaskin och dammsugare är såklart något de flesta gör på dagarna och för att hålla nere priset kan det vara bra att inte ha alla maskiner igång samtidigt.
Skribenten ställer också frågor om sin faktura. Att elnätsfakturan är högre än elförbrukningen beror på en rad faktorer. För det första läggs skatten för elförbrukningen på elnätsfakturan och totalt går över hälften av vad kunden betalar till Ellevio direkt till staten. Av den knappa hälften som återstår går en del till andra nätoperatörer som äger de underliggande näten, till exempel det statligt ägda Swedish Power Grid som ansvarar för de svenska stamnäten. Av den totala kostnaden du betalar till Ellevio via din faktura tillfaller inte den stora delen elbolaget själva. Det som återstår ska i sin tur gå till att driva, underhålla och bygga ut elnäten samt alla andra kostnader som företagen har, såsom personalkostnader. Vi förstår att det är lite krångligt, men i slutändan är det en ganska liten andel av vad kunden betalar som faktiskt går till Ellevio.
Vi hoppas att vi lyckats reda ut några av de missförstånd som uppstod i samband med införandet av effekttaxorna!
David Bjurhall
chef för prissättning och regulatoriska frågor på Ellevio