Här är Anna Kinberg Batras nya uppdrag


  • Här är Anna Kinberg Batras nya uppdrag

    Anna Kinberg Batra får regeringens uppdrag att “analysera den internationella dimensionen av artificiell intelligens, AI”, rapporterar Kvällstidningen.

    Konkret handlar det om att ta fram data som kan användas i regeringens arbete med AI-frågor, skriver tidningen.

    Uppdraget sträcker sig till februari nästa år och är hennes första sedan hon fick sparken som Stockholms landshövding.

    Kinberg Batras förordnande sträcker sig dock till februari 2029 och hon får behålla sin anställning på regeringskansliet till dess med en lön på cirka 120 000 kronor i månaden.

Senaste nyheterna

  • Kristersson nickar klimattoppmötet

    Statsminister Ulf Kristersson (M) kommer inte att åka till FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku, Azerbajdzjan. Mötet inleds den 11 november med att stats- och regeringschefer från hela världen möts, men Kristersson väljer att prioritera åtaganden på hemmaplan.

    “I år kommer statsministern inte att närvara på grund av flera åtaganden i riksdagen, bland annat partiledardebatten”, skriver hans pressekreterare till TT.

    Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) leder den svenska delegationen på plats och kommer att presentera Sveriges prioriteringar i förhandlingarna.

    Klimatmötet COP29 äger rum mellan den 11 och 22 november.

  • Facket trappar upp Teslastrejken

    Fackförbundet Unionen utökar Tesla-strejken med ytterligare två sympatiåtgärder.

    “Facket vill sända en tydlig signal om att det i Sverige är kollektivavtalet som gäller trygghet, inflytande och ordning på arbetsmarknaden”, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, i ett pressmeddelande.

    På torsdag meddelas därför att arbete relaterat till Tesla kommer att spärras hos J&B Maskinteknik, ett företag som regelbundet utför arbeten på Teslas verkstäder.

    Dessutom har facket aviserat blockad vid Tekniska Verket i Linköping som installerar och underhåller Teslas laddstationer. (TT)

  • Hjärnan bakom 9/11 får ett avtal med USA

    Khalid Sheikh Mohammed och två medbrottslingar, Walid Bin Attash och Mustafa al-Hawsawi, ska ha fått ett avtal i augusti där de ska undvika risken för dödsstraff och istället dömas till livstids fängelse – om de erkänner sig skyldiga till terrorattacken den 22 september 2001.

    Uppgörelsen fick omedelbar kritik och försvarsminister Lloyd Austin stoppade planerna, med hopp om att Khalid Sheikh Mohammed skulle kunna ställas inför rätta och eventuellt dömas till döden.

    Nu har en domare i en militärdomstol beslutat att avtalet trots allt är giltigt och ska genomföras bland annat med motiveringen att Austins beslut var ett ministerbeslut som riskerar att skapa prejudikat och ge försvarsministrarna full vetorätt om de ogillar en militärdomstols beslut. (TT)

  • Mbappé inte uttagen i det franska landslaget

    Den franske fotbollsstjärnan Kylian Mbappé har inte blivit uttagen till Frankrikes Nations League-matcher i november.

    Han missade förra landslagssamlingen på grund av skada och besökte då Stockholm. Efter hans besök i den svenska huvudstaden framkom uppgifter om att fotbollsspelaren är misstänkt för våldtäkt, men åklagarmyndigheten har inte bekräftat att Mbappé är misstänkt i fallet.

    Mbappé anser att han är oskyldig och har kallat mediainformationen för “falska nyheter”.

    Anfallaren spelade hela matchen för klubblaget Real Madrid i tisdags hemma mot Milan (1–3). (TT)

  • Nya franska hinder för Airbnb

    Frankrike är nära att införa en lag som kraftigt skulle begränsa de ekonomiska fördelarna med att hyra ut privata hem genom företag som Airbnb. I torsdags röstade parlamentet med stor marginal för att anta förslaget, vilket senaten redan har gjort enhälligt.

    Frankrike är en av Airbnbs största marknader. Inaki Echaniz, som tillhör socialistpartiet, menar att hyrorna – som har gått från 300 000 till 1,2 miljoner bostäder på åtta år – utgör en bostadskris som landet måste övervinna.

    Lagförslaget förbjuder inte uthyrning, men gör det mindre ekonomiskt fördelaktigt genom att kraftigt minska skattelättnader för hyresgäster.

    Dessutom ges kommunerna själva rätt att minska antalet dagar privatpersoner kan hyra ut bostaden där de är folkbokförda, samt att fastställa minimihyror för möblerade turistboenden.

  • Avsked utredning mot Jomshof för våldsbrott

    Beslutet att lägga ner utredningen om hets mot folkgrupp mot Richard Jomshof (SD) har fastställts efter en översyn.

    Chefsåklagare Joakim Zander beslutade att lägga ner utredningen i slutet av september, då det enligt honom inte fanns anledning att anta att något brott begåtts.

    Beslutet överklagades av två olika sökande, däribland Nähatsgranskaren, men efter en ny prövning har nu beslutet om nedläggning fastställts.

    “Jag har gått igenom ärendet och delar chefsåklagarens bedömning. Hans beslut bör därför inte ändras, säger chefsåklagare Mikael Björk vid den danska åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, i ett pressmeddelande.

    Misstankarna som inledningsvis utreddes mot Jomshof, ordförande i justitieutskottet, gällde två bilder som han hade delat på X i maj i år.

  • Regeringen utökar gränskontrollen

    Gränskontrollen vid Sveriges inre gräns förlängs med ytterligare ett halvår, från 12 november till 11 maj 2025, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

    Regeringen motiverar beslutet med att det finns “ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet”. De hänvisar till våldsamma händelser med en misstänkt koppling till både terrorism och gränsöverskridande organiserad brottslighet.

    Hotbilden är “både allvarlig och komplex”, skriver regeringen. Terrorhotnivån är nivå fyra på en femgradig skala.

    Inre gränskontroll råder även i bland annat Tyskland, Österrike, Norge och Danmark. (TT)

  • Misstanke om terrorism mot svenskar prövas i Köpenhamn

    Två svenska tonårspojkar, 16 och 19 år gamla, ställs idag inför en häktningsdomare i Köpenhamns byret, som nu ska ta ställning till om de också ska häktas för terrorbrott.

    De sitter redan häktade för att ha transporterat och kastat två handgranater nära Israels ambassad norr om Köpenhamn. Ingen person skadades i explosionen, men det uppstod omfattande skador på en byggnad.

    De är också misstänkta för terrorbrott, men här har den danska domstolen ännu inte tagit ställning till om misstanken är stark nog för häktning.

    Läs mer här.

  • Två elever knivskurna i skolan – polis på plats

    Två elever har blivit knivskurna på en skola i Hallsberg, rapporterar Kvällstidningen. Polisen är på plats efter att ha kallats till bråk.

    Skolan har spärrats av och skolledningen höll på att evakuera lokalerna tillsammans med polisen vid 12-tiden. Enligt tidningen har två personer förts till sjukhus med ambulans.

  • Oanmälda besök nytt vapen mot bidragsfusk

    Arbetsförmedlingen ska få göra oanmälda besök för att förhindra fusk med subventionerad anställning.

    På torsdagen gav regeringen ett tilläggsdirektiv till en pågående utredning av myndigheten.

    Subventionerade anställningar är en betydande del av arbetsmarknadspolitiken. Årliga utbetalningar på 18 miljarder kronor görs i ett system som omfattar 150 000 anställda, främst i form av lönebidrag och nystartsjobb.

    Systemet, konstaterar Riksrevisionen, är ritat med otillräckliga kontroller och stora risker för missbruk.

    Nu vill regeringen skärpa kontrollerna genom att låta Arbetsförmedlingen göra oanmälda besök på företag där det finns tecken på tveksamhet.

    Läs mer här.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nytt om konflikterna i Mellanöstern

Lämna ett svar