Trump borde sitta på kåken, inte i Vita huset – hufvudstadsbladet


Arenan är krattad – kan bli riktigt otäck

Det här är ett yttrande.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den 6 januari 2021 uppmanade Donald Trump deltagarna i den demonstration han kallade till att marschera mot kongressbyggnaden för att “stoppa stölden”.

En galge i medeltida stil riggades upp utanför byggnaden för att hänga vicepresident Mike Pence. Demonstranterna attackerade kongressbyggnaden, för att förhindra de folkvalda från att slutligen bekräfta Joe Bidens valseger. Flera personer dog den dagen.

En kongresskommitté pekade ut Donald Trump som ytterst ansvarig för händelserna. Men den rättsliga prövningen av Trumps skuld har dragit ut på tiden. Och i juni 2024 avvisade högsta domstolen kravet att stoppa Trump från att kandidera som president – ​​trots att konstitutionen uttryckligen förbjuder upprorsmän att kandidera.

Annons

Nu är Donald Trump på väg tillbaka till Vita huset. Det första han förväntas göra är att benåda de som fängslats för brott de begick den 6 januari. Och risken är överhängande att de rättsliga förfarandena mot Trump nu stoppas.

Annons

Donald Trump gör sig redo att peka ut många av sina politiska motståndare när han väl får nycklarna till Vita huset.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Lynne Sladky

Det har bara gått några dagar sedan den republikanska valsegern, och planering har redan börjat för vad Washington Post beskriver som en omfattande “förändring av skattelagstiftningen med omfattande förmåner för storföretag och överklass”.

Trump har också lovat bland annat att utvisa 11 miljoner människor, sparka statligt anställda som sköter sina jobb, försvaga arbetstagarnas rättigheter och öppna utredningar mot politiska motståndare – även om det är oklart vad de kommer att utredas för.

Till skillnad från när Trump vann presidentvalet 2016 har han nu fått arenan rakad. Han har fullständig kontroll över sitt parti, och varje republikan som tar risken att gå emot honom vet att han kommer att utmanas från höger i nästa primärval. Högsta domstolen visade redan innan valet att det inte kommer att stå i vägen för Trumps auktoritära ambitioner, när de lät honom kandidera trots kuppförsöket.

Med det amerikanska systemets klassiska “checks and balances” ur vägen finns det hopp om att undvika en ungersk utveckling till folkliga protester. Samtidigt har Trump inte lämnat någon i tvivel om att han är beredd att slå hårt mot alla som motsätter sig hans vilja.

Annons

Annons

Under valrörelsen försökte Harris vinna över väljare genom att tala om Donald Trump som ett hot mot demokratin. Det fungerade inte. Inte för att det inte är sant, utan för att de flesta väljare är för upptagna med sina egna liv för att tänka mycket på konstitutionella frågor.

Man kan trots allt inte äta yttrandefrihet.

Väljarna överlåter politiken till politikerna. Medan de, delade som de är om det mesta, är överens om en sak: Systemet fungerar inte.

Pengarna styr och de superrika köper makt över vad som är och inte bestäms, på ett sätt som skulle vara olagligt i många andra länder. Och konsekvensen är att mycket är trasigt i ett av världens rikaste länder.

I april ställdes Trump inför rätta för att ha betalat pengar för att tysta ner en affär med en porrstjärna.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Timothy A. Clary

Under de senaste trettio åren medianlönen för de nedersta 90 procenten av amerikanerna har bara ökat med 15 procent, justerat för inflation. Samtidigt har börsen ökat med 5000 procent, enligt tidigare arbetsminister Robert Reich.

I ett sådant samhälle borde det finnas starka förutsättningar för en kandidat som vill höja minimilönerna, bekämpa ockerpriser och hyror samt subventionera barnomsorg och äldreomsorg. För att bara nämna några av Kamala Harris kampanjlöften.

Annons

Men i tisdagens val röstade majoriteten istället på en superrik kandidat vars politik handlar om att gynna de superrika.

Donald Trump anklagas för flera brott, men det är högst troligt att anklagelserna kommer att läggas ner sedan han blev president.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Todd Mizener

Annons

För många väljare var det ekonomin den avgörande frågan. Och Donald Trump inledde varje valmöte med att fråga “Har du det bättre nu än för fyra år sedan?”.

Amerikas ekonomi går riktigt bra och arbetslösheten är den lägsta på mer än femtio år. Men priserna ligger kvar på en hög nivå och inkomsterna har inte kommit ikapp.

Så på affischerna på valmötena stod det “Bättre med Trump”. Ett valbesked som tog en vändning trots att den goda ekonomin under hans tid vid makten redan grundades under hans föregångare Obama.

Kamala Harris hade tre månader vidare för att återta Trumps ledning och vinna valet. Hon misslyckades. Och konsekvenserna kommer att bli allvarliga.

Donald Trump borde sitta i fängelse. Istället blir han snart president igen. Och den här gången kan det bli betydligt otäckare än förra gången.

Lämna ett svar