Parstäda ekonomin – här är bästa tipsen


Har du köpt en ny vinterjacka i år igen? Ska vi verkligen ha tre olika streamingtjänster? Och vem betalar egentligen mest för maten?

För gifta par eller sambor kan olika ekonomiska förutsättningar eller vitt skilda uppfattningar om vad man ska lägga sina pengar på skapa grogrund för stress, frustration och konflikter. I tuffa tider med räntehöjningar och höga livsmedelspriser som pressar hushållen kan det också vara dags att titta på vilka utgifter som kan sänkas och om kostnaderna är rättvist fördelade.

SEB:s privatekonom Américo Fernández ger här sina bästa råd om hur man gemensamt kan se över parets ekonomi.

Hur tar du upp frågan om ekonomi med din partner?

– Det viktigaste är att inte sticka huvudet i sanden. Många gånger räcker det med en sådan här dialog en gång.

– Man måste börja med att vara transparent och visa vilka ekonomiska förutsättningar man har. Jag har denna inkomst, du har en annan inkomst, vad är våra fasta och rörliga utgifter som tillhör hushållet. Det första man måste komma överens om är hur de pengarna ska fördelas.

Se expertens alla tips – här är hela intervjunI torsdags 11:38

Se expertens alla tips – här är hela intervjun

“Viktigt att båda parter har ekonomisk frihet”

Medan vissa par delar alla utgifter på hälften oavsett om man har högre inkomst, betalar andra en procentsats utifrån vad parterna tjänar. Vilket sätt är mest rättvist?

– Det måste man komma överens om. Det finns inget rätt eller fel, men oavsett hur man väljer att göra det är det viktigt att båda parter har ekonomisk frihet vid sidan av den gemensamma ekonomin.

– Om en 50-50-fördelning gör att den ena parten har 20 000 kvar i plånboken medan den andra knappt har ett par tusen, då tror jag inte att det är en väg framåt. Då finns det risk att det skapas stora skillnader om man skulle separera eller att man väljer att stanna kvar i ett förhållande för att man inte kan bygga upp sin egen frihet.

Hur kommer man överens om vad man ska lägga pengar på?

– Det handlar om att ha gemensamma utgiftsmål, utöver de fasta och rörliga utgifterna som man egentligen inte kan ändra på. Det underlättar om ni kommer överens om utgifterna när ni ska prata sparande. Hur mycket ska vi spara och hur mycket buffert behöver vi? Sådana saker är väldigt viktiga att få ner på papper.

Vad gör du om du känner att du betalar mer än din partner?

– Man behöver oftast diskutera detta så tidigt som möjligt i ett förhållande. Du kan helt enkelt förklara för din partner, “Jag kommer att känna mindre stress och kommer att kunna spara till dessa saker om vi fördelar det på det här sättet”. Att gå med på att testa i sex månader kan möta lite mer vilja att faktiskt förändra något än om du säger att det måste vara så här för alltid.

Det här är det säkraste sättet att spara – råder ekonomiprofessornPå onsdag 19:20

Det här är det säkraste sättet att spara – råder ekonomiprofessorn

“Det kan löna sig att kompromissa”

Hur hanterar du olika syn på småköp och vad du unnar dig i tuffa tider?

– Man måste vara medveten om det, men inte begränsa varandra, utan snarare säga att vi har lite olika utgiftsbeteenden – att ha respekt för det är viktigt.

Samtidigt kan det löna sig att kompromissa, enligt Américo Fernández. Av tre saker som du konsumerar för mycket av varje månad kan du till exempel gå med på att välja bort en eller två av dem under en period.

– Som par, med tydliga mål, kan man göra det lite lättare att göra de här uppoffringarna. Nu i ett halvår kommer vi både att dra på personlig ekonomisk onödighet och vi kommer att sätta in de pengarna på ett sparkonto.

Finansiella fällor

Vilka ekonomiska fällor kan finnas i ett parförhållande?

– I relationer där det finns barn vet vi att det är betydligt vanligare att kvinnor tar

större familjeansvar för föräldraledighet, deltidsarbete, omvårdnad och även oavlönat arbete. Detta har inte bara kortsiktiga, utan mycket långsiktiga ekonomiska effekter, även för pensionen.

Om en part tar på sig en större del av familjeansvaret är det därför viktigt att avsätta besparingar som kompensation, enligt Américo Fernández.

– Här är det stor skillnad om man är gift eller om man är sambo. Om kvinnan i ett sambopar tar det större ansvaret för familjen ska ersättningsbesparingarna göras i hennes namn, för om man separerar delar man bara på den gemensamma egendomen. Om man är gift är det viktigt att göra det till separat egendom.

Fakta: Fem snabba ekonomiska tips för par

(TT)

– Undvik inte pengapratet. Dra av plåstret och prata ekonomi så tidigt som möjligt i ett förhållande – innan problem har uppstått.

– Kom överens om en ekonomisk fördelning – inte nödvändigtvis en 50-50 fördelning – som ger personlig ekonomisk frihet till varje person.

– Sätt upp gemensamma utgiftsmål – detta underlättar dialogen om de gemensamma sparmålen.

– Gör en gemensam insats för att hitta det extra utrymmet i tuffa tider. Välj en eller ett par personliga ekonomiska onödiga saker och hoppa över dessa köpvanor i sex månader för att bygga upp extra besparingar.

– Låt “många bäckar små” vara ledstjärnan. “Jag tror inte att man ska förvänta sig att hitta den magiska lösningen som frigör flera tusen i månaden, utan det handlar om att göra många små saker som blir till de tusen”, säger Américo Fernández.

Källa: Américo Fernández, privatekonom SEB

Lämna ett svar