I en debattartikel i Aftonbladetundertecknad av socialminister Camilla Waltersson Grönvall, Moderaterna med flera, presenteras en rad förslag i den riktningen som måste utredas.
Det handlar bland annat om att utöka möjligheterna att använda LVU – lagen om vård av unga – att omhänderta barn som växer upp under hedersförtryck, med våld i hemmet eller i en gängkriminell miljö.
Dessutom ska åklagare ges möjlighet att besluta om att snabbt omhänderta barn som är kriminella.
Flera skandaler, där barn inte togs om hand trots upprepade varningssignaler, visar på behovet av att skärpa lagstiftningen.
Ett kartläggning av barn som tagits från landet, antingen att giftas bort eller en så kallad uppfostringsresa, visade till exempel att en majoritet var kända av socialtjänsten redan innan resan.
Det bedömdes också att det inte fanns tillräckliga skäl att omhänderta den 17-åring som senare mördade en polis i Göteborg 2021, trots att hans mamma vittnade om att sonen uppmuntrades att begå våldshandlingar.
Det är lätt att peka på fall där snabb omhändertagande kunde ha förhindrat katastrofer. Samtidigt ska omplaceringarna skötas av en socialtjänst som redan är hårt pressad.
Barn flyttas från en otrygg miljö till en annan.
Sedan har forskare uppskattat att så många som 240 000 unga lever under hedersförtryck i Sverige är den skarpa verkligheten att det aldrig kommer att finnas tillräckligt med resurser för att ta hand om dem alla. För barnen måste också placeras någonstans
Inledningsvis kan ett barn hamna på ett tillfälligt jourhem, men på sikt finns det två alternativ.
Antingen för att placera barnet i familjehem, och förhoppningsvis i en mer normal tillvaro än den som kan erbjudas på institution. Detta är att föredra för de flesta barn.
Men det råder redan brist på sådana platser och behovet växer om fler barn ska flyttas. Så sent som förra vårbilden regeringen till mer pengar, att skapa fler familjehem.
Och att rekrytera villiga familjer blir inte nödvändigtvis lättare om fler av de barn som ska tas om hand är hårt drabbade brottslingar.
Alternativet är placering i antingen HVB-hem, eller i värsta fall SIS-hem, men dessa dras med stora brister. Tidigare i höst kartlagt SVT 177 HVB-hem som fått kritik från myndigheternas inspektörer – och hittat många exempel på allvarliga missförhållanden. I vissa fanns både vapen och gängkriminella och det hände att placerade unga blev misshandlade och rånade.
Så sent som i våras noterades en statlig utredning också många och allvarliga brister i vården av omhändertagna barn. Det är ett fruktansvärt svek av staten. Barn flyttas från en otrygg miljö till en annan.
Ambitionen att ta hand om fler kan stämma, men frågan är om socialtjänst och familjehem kan dimensioneras därefter.