– Egentligen vill man landa lite efter ett mästerskap, men det var bara att studsa tillbaka och köra mot dam-VM. Det blir givetvis en tajt och intensiv period, men vi är nöjda med förberedelsearbetet.
Största utmaningen?
– Inflationen är en tuff utmaning, konsumentens plånbok blir mindre, det är inte tal om det. Men vi har inte höjt några priser alls utan justerat dem också (nedåt). Vi har fler billigare biljetter och har hållit tillbaka de dyrare. De finns kvar, men en större andel billigare biljetter har sålts till föreningar. Vi har jobbat igenom handbollen via föreningarna och försäljningen har gått väldigt bra, säger Krister Bergström.
“Chansen kommer inte igen”
Inför herr-VM förra året var det lättare att locka publik eftersom Sverige kom till matchen som regerande europamästare. Damerna har en fjärdeplats från EM i bagaget och det är alltid lättare att köpa biljetter till ett guld.
– Men trots det gör Handballsverige en fantastisk show och vi hoppas på 12 000 på läktaren (full) här i Scandinavium. Då är det också viktigt att vi levererar en bra upplevelse. Vi hoppas att våra gulblå supportrar kan lyfta laget mot framgång, det vore synd att missa möjligheten att se handboll i världsklass.
Krister Bergström understryker också att det kommer att dröja länge innan det är dags för mästerskapshandboll i Sverige igen.
– Chansen kommer inte igen, åtminstone inte under överskådlig framtid. Vi har inte ansökt om ytterligare ett VM, nästa vi skulle kunna söka till är 15 år fram i tiden. Och nu har vi ett jättebra handbollslag som borde kunna gå för medalj.
Samtidigt jobbar man hårt med säkerhetsfrågan kring evenemanget. I augusti höjdes terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala.
– Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och hotet om attacker från aktörer inom våldsbejakande islamism har ökat under året. Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattacker till att betraktas som ett prioriterat mål. Detta hot bedöms nu finnas kvar under en längre tid och därför har jag beslutat att ändra terrorhotnivån, sa säkerhetspolischefen Charlotte von Essen i ett pressmeddelande i augusti.
“Polisen i projektet”
I mitten av oktober sköts två svenska fotbollssupportrar ihjäl i den belgiska huvudstaden Bryssel i samband med en landskamp och en tredje skadades. Sammantaget har arrangörerna av handbolls-VM en närmare dialog med myndigheterna än tidigare.
– Vi jobbar ständigt med det. Polisen är med i vårt projekt, vi har kommunikation med Säpo och den lokala polisen. Vi gör bedömningar utifrån vad de säger och tills vidare säger de att vi ska jobba som vanligt. Vi har alltid ett möte med polisen innan vi öppnar arenan, vi följer utvecklingen och följer de rekommendationer som finns, säger Krister Bergström.
Hanna Fogelström är landslagschef för svensk handboll och har även säkerhetsfrågan högt på agendan. Hon berättar att när damerna var i Luxemburg samtidigt som terrorattacken i Bryssel var det privata kläder under resan och på stan som gällde spelare och ledare.
– Men nu är vi i Sverige och måste utvärdera utifrån de förutsättningarna. Så länge vi är samlade i landslaget är det landslagskläderna som gäller, men om säkerhetsexperter gör andra bedömningar kan vi utvärdera det, men alla vet att vi är här för att spela VM, säger Hanna Fogelström.
Hennes förhoppning är att det ska bli en fantastisk handbollsfest för alla inblandade.
– Och jag önskar att vi får ännu fler att intressera sig för handboll i det här landet, det brinner jag väldigt mycket för.