Storbritanniens kung Charles val av en blå och vit slips under sitt tal vid klimattoppmötet COP28 i Dubai i fredags har väckt mer förundran och genererat fler rubriker än något klimatsmart han faktiskt sa.
Slipsen, som matchade kungens grå kostym, hade mönstret av grekiska flaggor – och direkt var diskussionen igång. Var det bara en oskyldig slump? Var det kanske en hyllning till fadern prins Philip, som föddes som grekisk tronföljare på Korfu?
Eller skickade Charles en diskret signal till premiärminister Rishi Sunak?
Som att dela Mona Lisa
Sunak har den senaste veckan varit indragen i ett verbalt skyttegravskrig med Grekland om Parthenon-friserna från Akropolis – som togs från Aten till Storbritannien och British Museum i början av 1800-talet och som Grekland nu vill ha tillbaka.
Kungen får inte kommentera regeringens politik, men i och med det oavgjorda valet kan han ha gett en fingervisning om var han står i frågan.
Eller så bar kungen bara en slips han gillar. Buckingham Palace har inte kommenterat valet av slips, men domstolskällor säger till BBC att kungen bar samma slips för bara en vecka sedan, innan det diplomatiska nedfallet.
På måndagen ställde Sunak med kort varsel in ett planerat möte med sin grekiska kollega Kyriakos Mitsotakis i London efter en tv-intervju med BBC:s Laura Kuenssberg.
– Det vore som att dela Mona Lisa och ha ena halvan i British Museum och den andra halvan i Louvren, sa Mitsotakis om ett brittiskt förslag att de antika friserna skulle delas mellan Storbritannien och Grekland.
Anklagelser
Men Sunak vägrar att ändra kurs och anklagar Mitsotakis för att bara spela på galleriet – försöka charma publiken
Sunak har själv anklagats av oppositionsledaren Keir Starmer, i en oöversättbar dubbeltext, för att helt ha tappat humöret (“förlorat sina kulor”, syftande på det engelska namnet för friserna, Elgin Marbles).
I fredags stod Sunak och log bredvid kung Charles och hans blåvita slips i Dubai.
Fakta: Parthenon-friserna
Friserna från Akropolis köptes 1801–02 för 35 000 pund på uppdrag av den brittiske Lord Elgin, som fick tillstånd från det osmanska riket, som då styrde Grekland, att ta antikviteterna ut ur landet. Således hävdar britterna att de antika föremålen inte är stulna.
Grekland har länge velat ha tillbaka friserna och har demonstrativt gjort ett tomt utrymme i ordning för föremålen på museet på Akropolis i Aten som öppnade 2009.
British Museum, liksom andra institutioner i västvärlden, har kommit under ökande press att lämna tillbaka föremål som tagits från olika delar av världen genom århundradena. Men en brittisk lag från 1963 förbjuder borttagande av föremål från museets samlingar.
En lösning kan vara att Grekland lånar friserna under lång tid. Men Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att det bara kan hända om Grekland erkänner att britterna har en laglig rätt till dem – vilket Aten har vägrat.