Detta har mötts av kritik både från anställda och fackliga företrädare.
– Det ska inte finnas någon politisk inblandning i lönebildningsprocessen. Vi förstår inte riktigt hur vi ska tolka det här, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef på fackförbundet ST, till DN.
S, MP och V avancerar nu med ett gemensamt betänkande till konstitutionsutskottet, riktat mot Ulf Kristersson.
– Inom svensk statsförvaltning har vi en god tradition av att skilja på icke-politiska och politiska tjänstemän. Det är de opolitiska tjänstemännen som ska stå för oberoende bevis och stå för smidiga regeringsskiften, oavsett regeringens politiska sammansättning, säger Amanda Lind, demokratipolitisk talesperson för Miljöpartiet.
De tre oppositionspartierna vill att KU ser över om lönedirektiven följer reglerna och kraven på saklighet och opartiskhet i regeringsformen.
– Det är oerhört allvarligt om de självständiga tjänstemännen, som ska vara garanten för en väl fungerande statlig förvaltning, uppfattar en politisering av lönesättningen. Det är viktigt att gränsen mellan icke-politiska och politiska tjänstemän inte suddas ut, säger Amanda Lind.
Texten är uppdaterad.
Fakta.Lönedirektivet
”Arbetsgivaren avser i detta sammanhang särskilt uppmärksamma, skickliga medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms vara särskilt viktig för att nå verksamhetens mål och krav och för att bistå regeringen i genomförandet av dess politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet”, står det i direktivet.
Läs mer:
Regeringskansliets nya direktiv: De som jobbar för Tidöavtalet kan få högre lön
Statsvetare på Tidö löner: “Vem har sanktionerat detta?”
S kritisk till Tidölönerna på Regeringskansliet: “Det finns inget prejudikat i svensk förvaltningshistoria”