Ronnebys vattenbolag menar att man gjort allt man kan för att undvika förorening av dricksvattnet.
Nu hoppas man på en överenskommelse med de PFAS-drabbade Kallingeborna, säger ansvariga under en presskonferens.
– Jag hade hellre haft en överenskommelse som båda parter kan komma överens om, det är dit vi ska sträva, säger Ronny Johannesson, styrelseordförande i Ronneby Miljö och Teknik, under en presskonferens efter Högsta domstolens beslut i so- kallas PFAS-ärende.
Avser Livsmedelsverket
Det hade inte varit möjligt att upptäcka PFAS-föroreningen tidigare än det gjordes i kommunen, fortsätter han. Enligt det kommunala vattenbolaget ingick inte PFAS i den ordinarie provtagningen innan föroreningen upptäcktes.
– Vi har gjort allt och kommer fortsätta göra allt för att leverera vatten enligt de krav som Livsmedelsverket ställer.
Ronneby Miljö och Teknik hänvisar till Livsmedelsverket, och säger att kommunens företag inte kunde ha gjort något för att förhindra detta.
– Nej, det kunde vi inte, för den kompetensen har Livsmedelsverket och de har kompetens att göra bedömningar för att säkerställa att vattnet är tjänligt.
“Kommer att ta tid”
Många har frågat vilket ansvar Försvarsmakten – vars brandskum ligger bakom att PFAS sipprar ner i grundvattnet – anses ha. Kommunen är i kontakt med dem, understryker Ronnebys kommunstyrelseordförande Roger Fredriksson.
– Även i den här frågan finns en dialog, säger han och tillägger att domen nu ska analyseras.
Vilka ska anses berättigade till eventuell ersättning i framtiden – äldre, yngre eller kanske till och med de som varit på besök i kommunen och råkat dricka vattnet?
– Det här är en oerhört komplicerad fråga, det kommer att ta tid, säger Ronny Johannesson, styrelseordförande i Ronneby miljö och teknik.