De första utvecklingsprojekten måste godkännas av Stortinget, ungefär på samma sätt som vissa projekt inom oljesektorn.
Norge har stora fyndigheter av olika mineraler på havsbotten. Det finns bland annat koppar, zink och kobolt, mineraler som är viktiga för bland annat batterier och vindkraftverk. Den norska regeringen har tidigare sagt att djuphavsbrytning kan bli landets nya olja.
Men Norge har rätt till en ovanligt stor del av havsbotten. Gränsen går där kontinentalsockeln slutar, långt utanför landets ekonomiska zon. Och det är där, långt ut strax söder om Svalbard, som den planerade brytningen ska ske på 700 till 4 000 meters djup.
Området regeringen vill öppna upp för prospektering är 281 000 kvadratkilometer stort och ligger i Barents hav och Grönlands hav. Arealen motsvarar nästan tre fjärdedelar av Norges landyta.
Beslutet är mycket kontroversiellt – inte bara i Norge. Som DN tidigare har skrivit pågår internationella förhandlingar kring brytning på djuphavsbottnar. Många länder och företag säger nej och hänvisar till att kunskapen om miljön i djuphavet är för liten och att gruvdrift kan orsaka oåterkalleliga skador. De vill vänta tills det finns mer kunskap.
EU har i sitt direktiv om kritiska råvaror sagt att havsbottenbrytning inte kan stödjas förrän konsekvenserna för miljön är ordentligt utredda.
Över hundra EU-parlamentariker och politiker från nitton olika parlament har bl.a ett öppet brev uppmanade norska politiker att säga nej till planerna på gruvbrytning på djuphavsbotten.
Norges regering kan själv besluta att öppna gruvdrift eftersom det sker på den havsbotten som landet har rätt till.
I bland annat Norge har Miljödirektoratet (motsvarande Naturvårdsverket) sagt att kunskapen är för liten och att det behövs mer kunskap innan beslut kan fattas.
I somras beslutade regeringen, trots omfattande kritik från länder, experter och miljörörelsen, att öppna upp för utvinning av mineraler på havsbotten. Sedan dess har diskussioner och debatt fortsatt och vissa ändringar av det ursprungliga förslaget har gjorts. Och nu finns det en politisk majoritet för att starta utvinning.
– Vi tror att vi har ett starkare och bättre ramverk för mineralutvinning nu. Vi kräver också en uppdaterad kunskapsbas innan eventuell utvinning. Den förnybara gröna industrin är beroende av mineraler. Det här är ett viktigt bidrag internationellt, sa Bård Ludvig Thorheim (Høyre) enligt norsk radio, NRK.
Beslutet har redan gjorts fick hård kritik från oppositionen.
Rasmus Hansson i Miljöpartiet menar att Högerpartiet och Arbetarpartiet i det här fallet tar initiativ till en industriell kapplöpning om resurser i Arktis.
– Det här är en gigantisk chansning med natur, djurliv och fiskbestånd som är viktiga för både Norge och våra grannländer, säger han till NRK.
Miljörörelsen är också mycket kritisk. WWF och Greenpeace i Norge har anlitat advokater som sagt att ett ja till gruvdrift skulle kunna bryta mot både nationell och internationell lag.
– Det här är den största skamfläcken i norsk havsförvaltningshistoria i modern tid och spiken i kistan för Norges rykte som en ansvarsfull sjöfartsnation, säger Karoline Andaur, generalsekreterare för WWF Norge.
– Att regeringen och delar av oppositionen nu är överens om att gå vidare med utvinning på havsbotten mot alla professionella råd och med en konsekvensanalys som slaktats från alla håll, är inget mindre än en skandal.
Greenpeace Norge är också mycket kritiska.
– Det här är en katastrof för havet. Norge tillåter nu oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd. Det enda som Stortinget är rädd för är att Kina konkurrerar ut Norge, inte konsekvenserna för det marina livet. Det är oacceptabelt, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.
Fakta:Norge har rätt till en stor del av havsbotten
Norge, tillsammans med resten av världen, enades i december vid COP 15 om Kunming-Montreal-avtalet som bland annat innebär att förlusten av biologisk mångfald måste stoppas och 30 procent av områdena på land och i havet skyddas . Forskare tror att gruvdrift på havsbotten oundvikligen leder till en förlust av biologisk mångfald.
Läs mer:
Hård kritik mot Norges planer på brytning i havet
Jakten på mineraler gör det bråttom att utforska de djupa haven
Strid om gruvdrift på havsbotten