Dyrare matpriser och en tuffare ekonomi drabbar många hushåll i Sverige just nu. När det är dags för julbord finns det flera tips som kan hjälpa till att hålla priserna nere.
– Skinkan blir ofta över och många drar slutsatsen att den måste ätas över jul, men så är det inte, säger sparekonomen Günther Mårder.
Idag är många oroliga för ekonomin samtidigt som julen närmar sig och matpriserna ökar. I tisdags visade ny statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistisk sentralbyrå (SCB) att julbordet blir ännu dyrare – även i år.
Han har blivit känd som “Sveriges snålaste man”, sparexperten Günther Mårder, som nu ger sina bästa tips för ett billigare julbord.
– Det är viktigt att prioritera. Mycket mat blir över och går en sorglig död till mötes, säger han.
Frys in julskinkan
Günther Mårders främsta tips är att prioritera vad som ska stå på julbordet – så att det inte slängs för mycket mat.
– Låt alla som kommer prioritera tre saker som är centrala på julbordet och välja dem. Då kommer ingen att tycka att det är dåligt och du kan spara enormt mycket.
Till exempel har priserna på sill och rökt lax ökat med upp till 30 procent och julskinka med 6,7 procent. Sparekonomen själv brukar passa på att köpa stora mängder julskinka efter jul när priserna sjunkit rejält.
– Skinkan blir ofta över och många drar slutsatsen att den måste ätas över jul, men så är det inte. Det är trots allt skinka och kan frysas och användas till pizza eller carbonara när som helst på året, säger Günther Mårder.
Han menar att det är likadant med köttbullar och korvar som lätt kan frysas in och användas senare till andra rätter.
“Brygg din egen glögg”
Det är vanligt att många tröttnar på julmaten, men det går att förnya och ändra recept som man inte behöver tröttna på, säger han. Exempel på detta är brysselkål och grönkål som är billiga råvaror som kan göras i olika varianter till julbordet.
Något han gjort tidigare och som han rekommenderar andra att göra är att brygga sin egen glögg – flera veckor i förväg.
– Det tar sex veckor att brygga sin egen glögg. Skriv in det i kalendern för nästa år så blir det gott till både jul och som “ge bort present” när du ska på julträff. Här kan man spara mycket pengar, säger Günther Mårder.