Sveriges största sjukhus blöder miljarder kronor


Svåra ekonomiska tider gräver djupa hål i vårdens plånbok. På Sveriges största sjukhus lyser siffrorna röda när året går mot sitt slut.

Skånes universitetssjukhus spår ett underskott på 1,7 miljarder.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg räknar med drygt 1,2 miljarder kronor.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har legat på minus i flera år, väntas gå med 870 miljoner kronor 2023. En skenande inflation och fler som söker vård efter pandemin är några av orsakerna till den dystra prognosen.

– Det har vi inte fått ersättning för i budgeten, våra bidrag från regionen, säger Ylva Opard, ekonomichef på Akademiska sjukhuset.

Kostnaderna ökar snabbt

Minussiffrorna gör att Akademiska bland annat behöver minska sin hyrpersonal. Det gör i sin tur att sjukhuset tvingas ställa in operationer.

Karolinska Universitetssjukhuset är det enda av de stora sjukhusen som har sagt upp – 450 chefs- och administrativa tjänster ska försvinna. Andra sjukhus har för närvarande inga planer på att säga upp personal. Verksamheten ska istället “effektiviseras” på olika sätt – den inhyrda personalen ska minska, kostnaderna för material och läkemedel ska minska och administrativa utgifter ska ses över.

– Kostnaderna inom slutenvården har ökat snabbt under många år, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Men att “effektivisera” och “omorganisera” kommer inte att räcka för att få sjukhusens ekonomi på fötter igen, tror Annika Wallenskog. Sjukvården behöver mer resurser de kommande åren, inte minst när vårdbördan förväntas öka i takt med att andelen äldre i landet ökar.

– Det räcker inte att göra allt det här. Det blir underskott i några år och problemet är att vi ser att det blir svårt för sjukvården att få ihop sin ekonomi framöver.

Tuffare nästa år

För Akademiska är den ekonomiska situationen just nu mycket ansträngd och 2024 väntas bli ännu tuffare, enligt Ylva Opard.

– Det ser inte bättre ut nästa år, säger hon och tillägger:

– Även om vi har ganska många åtgärder kommer vi inte att ha en ekonomi i balans nästa år. Vi kommer inte att vara där 2024 och inte heller 2025. Förhoppningsvis ser det bättre ut 2026, säger hon.

Lämna ett svar